Träna vid förkylningssymptom?

Jag är nog inte ensam, om att tycka att det är svårt att dra gränsen vid vad som är sjukdom eller inte. Jag tar mig själv som ett exempel; Kroppen är pigg men halsen ömmar, så jaha? Ska jag träna eller ska jag vila?! Vad är rätt och vad är fel?!. Jag tror helt klart det handlar om sunt förnuft, som det gör i mycket annat. Men självklart ska man vara försiktig, risken är bara att det blir värre. Men jag kunde inte ge mig själv något vettigt svar, så jag googlade fram det. Här nedan följer en intervju med Lina Martinsson, som svarar på Fitnessläsarnas frågor om medicin.....



"De flesta har någon sorts spärr i kroppen som talar om när man inte mår tillräckligt bra för att träna. Man låter i regel bli när man har hög feber, halsfluss eller öroninflammation. Ibland kan dock gränsen mellan frisk och sjuk kännas lite luddig. Om man "bara" är snuvig, har hosta eller lite ont i halsen känns det inte lika självklart att skolka från träningen. Lina Martinsson, som svarar på Fitnessläsarnas frågor om medicin, är just nu barnledig från läkartjänsten vid Södersjukhuset i Stockholm. Hon medger att det kan vara svårt att bedöma om man är träningsduglig eller inte, men tror att många går över gränsen medvetet.

– Grundregeln är att man inte ska träna om man har feber eller någon form av förkylningssymptom. Om man har varit förkyld men fortfarande dras med till exempel lätt hosta, kan det vara okej att träna om man tar det lite lugnare, säger hon. Har man spänningshuvudvärk kan det rentav vara bra att träna, eftersom ökad blodcirkulation i nacke och axlar kan göra att huvudvärken släpper.

– Ibland kan det dock vara svårt att veta vilken sorts huvudvärk man har, så man får vara beredd att avbryta träningen om kroppen säger ifrån. Man kan också prova att dricka mycket vatten eftersom vätskebrist är en vanlig orsak till huvudvärk, säger Lina.

En kropp som samtidigt utsätts för infektion och fysisk träning får svårt att uppbringa tillräckligt med energi för att klara båda. Kroppen prioriterar naturligt immunförsvarets kamp mot infektionen, vilket gör att träningseffekten blir väldigt låg. Immunförsvaret distraheras samtidigt av den fysiska ansträngningen och får svårare att rå på infektionen. Bland det värsta som kan hända om man tränar med en infektion i kroppen är att man drabbas av hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation. Båda påverkar hjärtats förmåga att slå och kan ge bestående men. Vill det sig riktigt illa kan det leda till döden.

– Trots riskerna finns det folk som tar värktabletter för att ta ner febern och bli av med förkylningssymptomen – och sedan går till gymmet. Symptomen i sig kanske inte är så allvarliga, men de berättar att allt inte är som det ska i kroppen. Man lurar alltså kroppen att känna sig frisk, men infektionen .nns fortfarande kvar, säger Lina.

Många tror att det är skonsammare att styrketräna än att ta en löprunda i skogen om man är lite halvkrasslig, men det är snarare tvärtom.

– När man styrketränar blir man ju inte andfådd på samma sätt som när man springer eller utför annan lågintensiv träning. Däremot utsätter man hjärta och muskler för plötslig ansträngning och kraftfulla blodgenomströmningar. Styrketräningen sätter igång en tillväxtprocess i musklerna som kan pågå i flera dagar, och den processen distraherar immunförsvaret. Dessutom utsätter man ju de andra som tränar på gymmet för smittan och det är inte särskilt trevligt, säger Lina.

Hon tycker dock inte att man ska undvika gymmet när man är frisk, av rädsla att smittas av någon som tränar sjuk.

– Det vore att gå för långt, vi utsätts ju för bakterier och virus överallt. I en lokal med normal rumstemperatur tar det 20 minuter innan alla som är där har utbytt samtliga luftvägssmittor med varandra. Vi brukar drabbas av förkylningar med jämna mellanrum, oavsett om vi är ute bland folk eller mest sitter hemma.

Forskarna tror att sjukdomsperioderna behövs för att lära upp immunförsvaret. Den som tränar regelbundet bygger upp ett naturligt motstånd mot bakterier och virus. Om man övertränar blir effekten den motsatta och man drar lätt på sig förkylningar och andra infektioner.

– Få människor klarar att träna varje dag, oavsett om de varierar mellan olika träningsformer och muskelgrupper. Det är viktigt att vila kroppen emellanåt och ge sig själv tid att känna efter hur man mår, säger Lina."

(Magazine Fitness)


Vad tycker ni gällande detta?


/ M A R I



Kommentarer
Postat av: emilie

Ibland tycker jag att om man bara har lite förkylningssymptom att man kan träna bort det ifall men kör ett hårt pass. Men rekommenderar nog att man vilar ifall men känner sig krasslig...



Kör hårt :)



2012-03-27 @ 12:35:51
URL: http://emisvedberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0