Utmaningens 30:e dag !!

Sol, sol och åter sol. Ja det tackar jag för. Underbart härligt, och D-vitamin är det nog fler än jag som har saknat. Eller?. Konserten vi var på med barnen idag, var värdelös. Slöseri på tid. Men variation behövs ibland. Efter jobbet hade jag tid över, innan träningen skulle dra igång så jag hoppade in på H&M och shoppade. Två par jeans (vet ni hur sjukt roligt det är att kunna gå ned 2 storlekar?) och en sport-bh.......


Dagens träning. Hatkärlek är just vad jag känner för detta passet, att pressa sin kropp till max känns ända in på djupet och ja, idag var också papperskorgen nära. Hur normalt egentligen? Men kärleken till känslan efteråt går inte med ord att beskriva. Cirkelfys med fokus på överkropp idag. Grymt skönt.
/ M A R IGlad kvinna anmäld !!


..hittad på Runners Worlds hemsida..Jag vet inte om jag ska skratta eller om jag faktiskt ska bli lite förbannad. Vad är problemet liksom?/ M A R I


Utmaningens 29:e dag !!

Måndag och tydligen hade förmiddagen varit riktigt stökig, på många håll. En "riktig" måndag med andra ord. Jag höll däremot till på Lidingö Stadshus hela förmiddagen, så de stökiga timmarna missade jag. Det tackar jag för :). Sol i mängder har jag fått idag också. Min kropp hoppar av glädje ♥


Dagens träning. Jag höll tummarna för att jag skulle hinna med dagens träning innan solen gick ned, springa i solsken en sådan här kylig och underbar dag slår det mesta faktiskt. Jag hann innan den gick ned. 45 minuter löpning, längst strandvägen (här på Lidingö) och under den sista kilometern njöt jag av en fantastiskt fin solnedgång. Toppade en bra löprunda med backintervaller...en lånad bild av en vän, men såhär såg det ut ikväll..


/ M A R I

Sockerfällor som du kan undvika !!

Jag lovar, att alla vi människor hamnar i sockerträsket ibland. Då alla världens problem löser sig med något sött. Eller har jag fel? MEN, det finns många olika sätt att undvika dem där fällorna. Här kommer några:


1. Du känner dig inte riktigt mätt.
Även om du just ätit mat känner du dig inte riktigt mätt, det känns som om något saknas. Socker tillfredsställer både hjärnan som vill ha något sött för att bli nöjd och smaksinnet på tungan.

Detta kan du göra:
Ät söt frukt (färsk eller torkad) och tillfredsställ smaklökarna på ett sundare sätt. Alternativet är att äta det du brukar, men att göra det långsammare. Tänk på att upplevelsen av något välsmakande gradvis försvinner för varje tugga för att till sist försvinna. Sluta äta när du är mätt.

2. Du blir hungrig på något sött.
Hjärnans krav på njutning är biologiskt styrd och sötsaker som till exempel choklad stimulerar hjärnans njutningscenter i bland annat orbitofrontala cortex.

Detta kan du göra:
Ät det du brukar, men ät långsammare och bli varse njutningen. Välj nyttigare sötsaker, till exempel mörk choklad. Eller välj något sött med en inbyggd bromskloss, till exempel hård lakrits. Ät bara när du är riktigt hungrig, då blir hjärnan också nöjd med vanlig mat. Rikta hjärnans njutningslystna uppmärksamhet mot sockerfri njutning, till exempel sex eller meditation.

3. Du känner dig stressad
Stress, dåligt humör eller kanske en längtan efter att bli tröstad kan öka suget efter något sött eftersom sötsaker ökar hjärnans innehåll av signalämnet serotonin, och det har en lugnande effekt.

Detta kan du göra:
Ät sundare och mer mättande kolhydratrik mat och undvik att äta protein samtidigt, det hämmar effekten av serotonin. Ät hellre för mycket nyttig mat än sådan med mycket socker, eller gör något helt annat som är sockerfritt, ta en promenad eller koppla av till musik. Ta också itu med det som stressar dig, på så sätt minskar ditt behov av socker och att äta för mycket.

4. Ditt blodsocker är i botten
Lågt blodsocker utlöser hungerkänslor och aptit på sötsaker, du motiveras att äta matvaror som snabbt normaliserar blodsockret.

Detta kan du göra:
Var uppmärksam på kroppens signaler och förebygg med hälsosam mat i god tid så undviker du hungerkänslor och suget efter något sött. Ha alltid något lämpligt i väskan som du kan äta, så blir det lättare att hantera situationen. Sätt samman dina måltider så att ditt blodsocker stiger långsamt och håller sig på en stabil nivå. Välj till exempel fibrer, protein och sunt fett. Fördela också maten över flera mindre måltider under dagen.

5. Du är tillsammans med andra
Många förknippar godis, kakor och choklad med mysiga stunder och glädje. Utan sötsaker är det svårt att ha det mysigt!

Detta kan du göra:
Välj något annat som är nyttigare, men som du och dina gäster bara uppfattar som en liten förändring. Var nyfiken och använd fantasin. Gör till exempel fruktspett eller ett grönsaksfat. Eller hitta på något helt annat, som att titta på en utställning eller ta en promenad. Ät det som serveras när du är gäst, om det inte är så att du inte tål eller inte tycker om det. Ät långsamt och njut av maten. Undvik onödiga förbud, det bara ökar suget.

6. Dina reserver är tomma efter träning
När kolhydratreserverna i levern och musklerna är tomma kan det utlösa ett sug efter socker. Din kropp behöver helt enkelt extra kolhydrater - inte fett - när du tränar mycket.

Detta kan du göra:
Tanka regelbundet med nyttiga, kolhydrathaltiga matvaror, som till exempel fullkorn, frukt, grönt och potatis. Undvik dieter med mycket lågt kolhydratinnehåll. Om du vill gå ner i vikt genom att äta färre kolhydrater kan du göra det i lagom doser genom att byta till matvaror som gör dig lika mätt.

7. Du känner dig sockerberoende
Att konsumera för mycket socker kan leda till en form av beroende då du känner att du inte kan vara utan den söta smaken och den lugnande effekten. Socker kan dock inte jämställas med narkotika eller alkohol, som kan ge fysiskt beroende. När det gäller socker är det mest fråga om psykiskt beroende, men hjärnans njutningscenter blir inte tillfredsställt när du får för mycket socker.

Detta kan du göra:
Ta fram en plan för hur du gradvis kan trappa ner sockerintaget. Fokusera på att reducera antalet gånger du intar söta matvaror och drycker. Frekvensen är viktigare än mängden när smaklökarna ska avvänjas. Ditt mål ska vara ett måttligt och balanserat förhållande till socker.

/ M A R I
Friluftsfest i Sundsvall !!

En fullspäckad helg, helt klart. Men försbaskat rolig. Jag tog tåget upp med Helena och Susanne i fredags, Mc Donalds, tårta hos Carolina och handling fick bli fredagskvällens sysslor. Helt klart mycket godkänt.

Lördagen bjöd på sovmorgon, för vissa (inte för mig) och en härligt god frukost. 13.00 skulle vi som sagt vara på plats, vilket vi också var. Nääästan ;). Innan alla vara samlade hann vi umgås, brottas i snön och heja på alla okända ansikten. Underbart väder hade vi också. Fyra olika lag, med fyra olika namn. Sedan körde festen igång.

Samarbetsövningar och massa bus hade Carolina lagt upp på schemat. SnyggCarros Änglar som "mitt" lag hette briljerade, flera gånger. Sjukt roligt hade vi. Göra upp eld och tanka kroppen med mat behövdes, så det blev korvgrillning och ännu mer prat med dem nya ansiktena. Lekarna fortsatte efter korven, likaså festen som skulle bli till den bästa på väldigt länge :).

Efter 3,5 timme utomhus
behövde vi värma oss. Så den kylda drycken, badkläderna och handdukarna åkte fram. Bastun var varm och vi redo att inta den. Oslagbart skönt, fast jag inte tycker bastning är någon favoritgrej. Åka pulka i bikini var helt klart något nytt också, jag och Carolina antog den utmaningen. Heeej !!! vad det gick :).

Kvällen fortsatte med älgwook (tillagad utomhus), vin, tårta, tipsrunda, snacks, skratt, musik och mycket mer. Carolinas 30-årsfest, den 28:e januari 2012 kommer aldrig glömmas. Tack vännen ♥

..huset där vi höll till....födelsedagsbarnet och jag..


(återkommer med bilder, ska fråga damen om det är okej att lägga upp dem först.)

/ M A R I

Utmaningens 27:e och 28:e dag !!

Snabba ryck blev helgens bravader. Men OJ så roligt vi har haft det. Mer om det kan du läsa imorgon =). Jag är åter i Stockholm, väskan är uppackad och jag har intagit ryggläge i soffan. Bakis?? Nej faktiskt inte, men lite slö.


Lördagens träning.
Ingen specifik träning egentligen, svårt att klämma in något sådant när man har hela dagen fullbokad. Återigen. Men, lördagens alla uteaktiviteter får räknas som träningen. Vi rörde en hel del på oss ändå.

Dagens träning. Jag är inte den som kräver kroppen på ett träningspass, när den dagen innan intagit alkohol. Tror faktiskt att varken jag eller kroppen får något ut av det. Så jag har bestämt med mig själv, att min Utmaning ska förlängas med två dagar. Hur låter det?.


/ M A R  I
Spenderar helgen i Sundsvall !!

Idag är det fulltecknat. Klockan 13.00 ska vi vara på plats, för att starta firandet av Carolinas 30-årsdag. Det börjas med utelekar i snön och korvgrillning för att senare gå in och basta, umgås, laga mat, dricka gott och fira ända in på småtimmarna. Då festen har temat Friluftsliv, kommer allt ske på detta sättet. Ingen finklädsel eller snygg make behöver läggas, ett skönt underställ och en mössa är vad jag tänker ha på mig. Skön fest enligt mig :).


Jag återkommer med bilder.

..en dag på jobbet förra vintern..
/ M A R I


Utmaningens 26:e dag !!

En relativt kort dag, då jag inte jobbade på fritids på eftermiddagen. Eftersom en resa upp till Sundsvall var planerad =). Jag, Helena och Susanne tog våra väskor och begav oss. Resan gick bra och vi är framme, för några timmar sedan.........


Dagens träning. När jag redan imorse visste att träningen skulle vara svår att planera in, pga tidig morgon på jobbet samt en resa till Sundsvall, fick jag lösa det på annat sätt. 60 situps, 60 armhävningar och ett par (räknade inte) benböj på lunchrasten. Dåligt om ni frågar mig, men jag kunde inte lösa det på annat sätt.
/ M A R I
Iskall löpning !!

Jag är inte den som ger mig i diskussioner, speciellt inte när jag vet att jag har rätt. Vilket jag hade denna gången. Jag och en kollega tyckte inte riktigt lika i ett samtal angående hur man ska tänka, och när det passar, när det gäller träning utomhus på vintern. Nedanstående text googlade jag fram, hittade den på Runner´s World och ja, detta ansåg jag också var rimligt. Inte min kollega, som ni redan säkert förstår. Älskar när jag har rätt i sådana här samtal :).

Läs och kommentera gärna efter, om vad ni har för tankar och funderingar kring detta?


Träning:
Är det skadligt att springa när det är kallt? För det mesta går det utmärkt att springa utomhus hela vintern, men det finns ett par saker som du bör tänka på. Sporter som längdåkning, skidskytte och utförsåkning är bra exempel på att vinterkyla inte utgör något hinder för konditionsträning. Utövare av dessa sporter tränar ofta när det är kallare än femton minusgrader. Den som är nybörjare eller ovan med det svenska vinterklimatat bör däremot undvika att springa ute de dagar då termometern visar mellan 15 och 20 minusgrader.

Luftrören består av 44–48 mindre rör som bland annat skyddar bronkerna och lungorna mot kyla. Men luftrören är också känsliga för kyla. Att träna mycket i många minusgrader kan ge problem med luftrören, vilket visat sig hos vissa av våra elitskidåkare. Inled därför vinterlöpningen försiktigt och kontakta en läkare om du har problem med andningen när du springer i kyla.

Om du har astma eller känsliga luftrör kan en andningsmask eller munburen fukt- och värmeväxlare, som värmer inandningsluften, vara ett utmärkt hjälpmedel. Med varma kläder, fet kräm eller så kallad rånarluva för skydda ansiktet från köldskador, är du väl rustad.

Träna också med lite lägre intensitet, max 70 procent av din maxpuls, när det är kallt. Att springa en kall vinterdag då solen gnistrar över ett vintervitt landskap kan vara lika njutbart som att springa en solig vårdag, men i vinterlöpningen gäller det att använd sitt sunda förnuft...Innan en löprunda för någon dag sedan..

/ M A R IAntioxidanter som finns mitt ibland oss !!

Nu ni. Nu kommer dem två sista superbären som jag har att bjuda på denna veckan. Håll till godo :)


7. Hjortron
Delikatessbäret hjortron, "myrarnas guld", är en nära släkting till hallon och björnbär. Bäret har en unik smak och knastrar karaktäristiskt mellan tänderna. Hjortron ordinerades förr mot infektioner och trötthet - antagligen tack vare sitt rikliga innehåll av C-vitamin. Och precis som lingon innehåller hjortron bensoesyra, varför man heller inte behöver tillsätta så särskilt mycket socker då man gör sylt på bären.

8. Jordgubbar
Det här somriga bären är en utmärkt källa till mangan och C-vitamin, men också till folsyra och järn, och är därför särskilt nyttiga för gravida kvinnor. Jordgubbar innehåller även jod och kalim, samt olika B-vitaminer. Antioxidanterna finns naturligtvis i bären men också i bladen, varför man med fördel kan använda dessa för att till exempel smaksätta te. Halten C-vitamin ökar ju rödare färg bären har, så vänta med att plocka dem tills de är riktigt mogna och söta.


Skriv gärna ned vad just du/ni skulle vilja läsa mer om här i bloggen.

(info Hälsa och Fitness)

/ M A R I
Utmaningens 25:e dag !!

Efter en bra dag med snö, pulkaåkning, skratt, spel, möten och fantastiskt underbara barn är jag nu hemma igen. Skönt. Kvällen blir relativt lugn. Inget svettigt endorfinhöjande pass blir det. Tyvärr. Tiden räcker inte till idag. Jag måste packa, plocka undan och se till så jag och väskan är redo imorgonbitti när jag traskar till jobbet.

Dagens träning. En rask promenad på drygt 45 minuter (tog en omväg) till jobbet imorse. Upp och ned i pulkabacken får jag nog också räkna in, eller?. Sedan promenerade jag hem, denna gången den "vanliga" vägen som då tar cirka 30 minuter. Medan maten fixade sig själv i ugnen gjorde jag några styrkeövningar.


Observera!! att det bara är 6 dagar kvar nu. Gissa om jag känner mig stolt? / M A R ITorsdag och det är sovmorgon !!

Hm. Ja, tjata om att jag har sovmorgon, att det är så mysigt att äta frukost i lugn och ro, läsa tidningen och se nyhetsmorgon med tända ljus och massa mys har jag nog sagt några torsdagar i rad nu. Det är uttjatat. Men för att tjata lite till, en sådan här morgon, mitt i veckan borde alla få lyxa till det med. Så himla fantastiskt skönt.

Jag ska göra några ärenden innan jag traskar iväg till jobbet. Annars händer inte så mycket idag, jobb, stängning och löpning. Packa en väska inför helgens äventyr ska jag dessutom också göra. Carolina, som förövrigt fyller 30 år idag ska ha fest i helgen. I Sundsvall. GRATTIS FINA DU !!!!!!! Så jag och två kollegor åker upp för att fira med Carolina och många fler. Det kommer bli awesome :). ♥ 


..för någon dag sedan..


/ M A R IAntioxidanter som finns mitt ibland oss !!

Efter allt läsande om antioxidanter har jag blivit sjukt sugen på allt som har med bär att göra. Så jag köpte faktiskt färska blåbär tidigare idag, mumsade i mig dem och lite laktosfri fil, gott mellanmål. OCH nyttigt :).

Här kommer fortsättningen på dem goda superbären:5. Hallon
Hallon är ett av våra vanligaste trädgårdsbär. Det är fullpackade med en mängd nyttiga fibrer (hela 6 gram fiber per 100 gram), och dessutom rikt på ellagsyra, en atioxidant som till exempel kan ge ökat skydd mot cancer. Hallon innehåller antucyaniner och är därför även känt för att vara antiinflammatoriskt. Te bygger på hallonblad har traditionellt använts mot illamående vid missfall och förlossningsvärk.

6. Björnbär
Björnbär är en släkting till hallon. Varje bär består av flera små frukter, som är ovanligt rika på fibrer, och innehåller mer antioxidanter än både tranbär och hallon. Dessutom är bäret rikt på fytokemikalier, som hjälper kroppen att ta hand om skadliga, fria radikaler. Björnbär ska plockas sent på året, då de är helt mogna, eftersom de först då utvecklat sin fulla arom. Tänk också på att du måste tugga bären ordentligt för att komma åt nyttigheterna i kärnorna - enklast är att mixa ned dem i en smothie, vilket garanterat är både gott och nyttigt.


 
/ M A R I


Utmaningens 24:e dag !!

Jag har skrattat, åkt pulka, busat extra mycket med barnen, fått massa pappersarbeta undanstökat, fått beröm av en förälder, insett att min mage, bara efter en dag mår mycket bättre utan laktos samt fått min dagliga dos av endorfinkickar. VILKEN dag !!!!!!!! Eller hur? :)


Dagens träning.
Att dagarna börjar på det bästa sättet med en promenad, det vet vi nog alla. 30 minuter promenad i - 3 grader och lätt snöfall. Lovely. Efter jobbet åkte jag bara hem och bytte om, för att vid 19-tiden traska in på ett intensivpass. Vet ni, så bra som det gick idag har det aldrig gått. Jag är helt slut, och svetten droppade som aldrig förr. Jag är sjukt nöjd. ♥/ M A R IEn lista är alltid roligt :)

Nämn något som gjorde dig glad igår: När en kollega berömde mig, för hur duktig hon tyckte jag var.
Vad gjorde du kl 08 i morse?
Vad gjorde du för 15 min sedan? Åt lunch i matsalen, med kollegor och barn.
Det sista du sa högt? Klä på dig nu, alla barnen ska vara ute nu. (undra hur många gånger jag säger det om dagen?).
Det senaste någon sa till dig: Men Mari, jag skulle bara gå på toa. 
Vad har du druckit idag? Vatten och kaffe. Dricker inte så mycket annat på dagarna.
Vad var det senaste du åt? Pasta med skinksås och en stoooor sallad.
Vad var det senaste du köpte? Ett par träningsbyxor på H&M.
Vad är det för färg på din ytterdörr? Beige.
Vad är det för väder hos dig nu? Smått mulet men väldigt friskt och skönt.
Godaste glassmaken? Daimglass.
Tror du på kärlek vid första ögonkastet? Kanske inte kärlek vid första ögonkastet, det är nog mer ett ordspråk. Men attraktion/kemi vid första ögonkastet tror jag hellre på.
Sover du tungt? Som en klubbad oxe, nästintill varje natt.
Drömmer du mardrömmar? Då jag ofta sover väldigt tungt så kommer jag sällan ihåg vad jag drömmer.
Trivs du med ditt jobb? Kommer nog aldrig trivas så bra på något annat jobb, som jag gör på detta.
Favoritklädsel? Bekväma jeans/leggings, längre tunikor/tröjor..Hm..svårt att säga ju. Träningskläder är också bekväma :).
Favoritlåt just nu? Blinka Lilla Stjärna. Tydligen !!!!!!!! Går och sjunger på den hela tiden. (arbetsskadad?).
Vad ser du om du tittar till höger? En katalog från Brio. Dags att beställa matrial till fritids minsann :).
Vad gör dig glad just nu? Just nu för stunden är jag glad över att jag har ett jobb att gå till varje dag, där jag stormtrivs. När jag ser bilden som jag har på skrivbordet känner jag att mitt "mosterhjärta" dunkar några extra slag för mina kära syskonbarn också.
Vad ska du göra härnäst? Härnäst ska jag ta in barnen efter lunchrasten och se vad SO-lektionen har att bjuda på.
Höger el vänsterhänt? Höger.
Humör just nu? GLAD.
Favoritgodis? Lakrits.
Kläder just nu? Randiga leggings med en svart oversizetröja och en fet halsduk runt halsen.
Sommarplaner? Njuta av sommaren, göra det jag känner för och ta vara på varje sekund.
Hur många kuddar sover du med? Har fyra stycken i sängen.
Morgon eller nattmänniska? Tidiga morgnar är nog det bästa jag vet.
Vad är viktigast för dig? Klyschigt, alla skriver säkert samma. Men viktigast för mig är, och kommer säkert alltid vara, att mina nära och kära mår och har det bra. Samt att jag också håller mig frisk.
Är du kittlig? Oj oj oj, ni vill inte veta.
Snarkar du? Pysslar med massa annat i sömnen istället. Hålla ett spinningpass och hälsa alla Godjul är ju bara två saker jag gjort. HA HA :)
Stjärntecken? Oxe.
Äckligaste insekten? Har med åren blivit mer och mer "harig", men fästingar och spindlar är vidriga.
Stökigt el välstädat? Jag är pedant, så ni behöver inte fråga.
Vad längtar du mest efter just nu? Just nu längtar jag efter våren, alla känslor den kommer med, all glädje och värme. Underbart ♥


/ M A R IAntioxidanter som finns mitt ibland oss !!

Fram till på fredag kommer jag bjuda er på två fantastiska superbär om dagen, och dessa bär finns faktiskt
närmare dig än vad du tror. Här kommer fortsättningen.


3. Havtorn
Havtornets hälsoegenskaper är kända över hela världen. Smaken påminner om en blandning mellan passionsfrukt, mango och lime, och bäret beskrivs ofta som ett av världens nyttigaste och mest vitaminrika. Det sägs att ett enda bär innehåller mer C-vitamin än en hel apelsin! Havtorn stärker därför immunförsvaret, och har även visats kunna motverka inflammationer samt ha en positiv effekt på hud och slemhinnor.

4. Lingon
Lingon innehåller nyttiga vitaminer och mineraler, liksom bensoesyra, ett naturligt konserveringsmedel, som gör att bären lämpar sig att göra sylt på. Lingon kan också, precis som tranbär, ha en positiv effekt när det gäller att motverka urinvägsinfektioner. Ämnet quercetin har också visat sig ha positiva effekter för dem med hjärt- och kärlsjukdomar, och kan ge ökat skydd mot vissa cancerformer.
/ M A R IUtmaningens 23:e dag !!

Besök hos doktorn på morgonen gjorde att dagen startade med en sovmorgon, vilket var enormt skönt. Jag har liksom bara sprungit runt på lätta fjädrar hela dagen. Är sååå himla pigg :). Besöket hos doktorn gick bra, berättar mer om det senare. Ikväll blir det övertid på jobbet, öppet hus på jobbet/skolan för nyfikna föräldrar inför den kommande hösten väntar. Det blir spännande. Sushi till middag med kollegorna blir det först också :).

Dagens träning. Idag blir det raska promenader till och från jobbet. Hinner liksom inte klämma in något annat. Tyvärr !!!! Men styrketräning hemma på vardagsrumsgolvet blir nog av när jag kommer hem./ M A R IProblem med magen !!

Gå till farbror doktor är inte riktigt det jag gör i första taget, det går över, det är inget farligt, doktorn kan i alla fall inte hjälpa mig och så vidare brukar det låta istället. Men denna gången, efter att ha haft problem med magen från och till i ett år tvingade jag mig själv att boka en tid. Idag närmare bestämt.

Vi får se vad som händer efter besöket, men jag hoppas få en lösning på allt i alla fall. Kanske inte direkt efter detta besöket, men hjälp på traven och en längre utredning vore på sin plats tror jag. En orolig mage är inget att leka med. Socialt kan det vara jobbigt också. Bästa ni, håll tummarna för mig nu.

.. i lördags innan jag slängde på mig jackan och begav mig ut på en powerwalk..

/ M A R I


Antioxidanter som finns mitt ibland oss !!

Under förra veckan bjöd jag på 9 kosttips på hur man får den perfekta formen och hälsan. Ett av dessa nio tips var just, att äta antioxidanter. Så denna vecka passar jag på att servera er massa antioxidanter. Ni får två exempel på superbären om dagen. Det funkar bra va? :).1. Blåbär
Blåbär är Sveriges egna superfruit. Det är ett av våra mest älskade bär, och dessutom ett av det vanligaste. Förr var blåbär en viktig källa för C-vitamin under vintermånaderna för oss skandivaier, och på senare tid har blåbärets anitoxidativa egenskaper uppmärksammats av flera forskare. Bland annat har studier visat att antioxidanterna i bären har en skyddande effekt på ögats näthinna, och att de även kan ge ökat skydd mot olika former av cancer och benskörhet.

2. Tranbär
Tranbär påminner lite om grann om lingon. Det har en frisk, syrlig och lite sträv smak och passar utmärkt till vilt och fågel. Bären växer på öppna myrar och mossor, och precis som blåbär är de mycket rika på antioxidanter. Tranbär används traditionellt för att lindra urinvägsinfektioner och blåskatarrer, eftersom de innehåller ett ämne som gör det svårare för bakterierna att få fäste på slemhinnorna. Färska tranbär är ganska sura, men torkade passar utmärkt att ha i filen som ingrediens i en egengjord musli.


Glöm inte att titta in imorgon :)/ M A R IUtmaningens 22:a dag !!

Vaknade imorse och kände mig sådär, dålig sömn och konstiga drömmar var nog orsaken. Tror jag. Jag gjorde mig iordning, andades in frisk luft på vägen till jobbet och kände sedan att det kändes helt okej ändå. Dagen har flugit förbi, med massvis med små möten och massa annat att göra. En skön dag som började med att två blomkrukor och en kaffekopp gick i golvet. Det går vilt till när jag far fram hehe :).

Dagens träning. Tröttheten tog snabbt tag i mig när vi kom in efter två timmar i pulkabacken (ja, nu finns det faktiskt snö i sthlm också), så träningen idag kändes inte alls lockande. Jag velade två, kanske tre gånger till och med innan jag tillslut slängde på mig löparkläderna och gav mig ut. Ångrar jag mig? - NEJ !!!!!!!! 45 minuter löpning, lätt snöfall, lagomt kallt, bra tryck i benen och sällskap av massa andra motionärer i spåret. Det är kvalité :).

/ M A R INär du väljer löparskor !!

Är du osäker på vilken typ av sko du ska välja?
Här nedan följer några saker du kan tänka på när du väljer.Vilket typ av löpsteg du tar är väldigt individuellt. Alla har olika typer av löpsteg; framfotslöpare sätter i främre fotbladet först och behöver en sko med bra dämpning fram. Hällöpare sätter tvärtemot i hälen först och behöver extra bra dämpning i hälen.

Det finns flera olika typer av dämpningar, förutom en mellansula i dämpande material, har skorna en dämpning i antingen gas, luft eller gel. Dämpningarna går att kombinera i både häl och framfot.


Snedbelastning
Detta löpsteget är också vanligt, därför finns det skor med olika typer av förstärkningar för att öka stabiliteten.
Som konsument blir man lite villrådig med alla uttryck men det är viktigt att känna sitt löpsteg för att hitta rätt typ av sko. Vilket typ av löpsteg vi har avgörs hur vi sätter ner foten och skjuter ifrån.

Pronation- 85% av alla löpare, med det menas att man sätter ner utsidan av hälen men rullar diagonalt över och skjuter ifrån med insidan. Hälsenan är lutad inåt.

Supination- Mindre vanligt och vid supinering fortsätter foten efter isättningen att "rulla" längs fotens utsida under hela frånskjutet.

Neutralt löpsteg innebär att man inte lutar åt något håll utan hälsenan är rak.

Du kan titta på dina gamla löparskor för att se vad du har för löpstil (kolla hur och var sulan har slitits), eller så går du till närmaste sportbutik och frågar.

Springer du på asfalt eller i skogen?
Vilket underlag du springer på kan också vara avgörande för valet av joggingsko. Om du kommer att springa mest på asfalt är det lämpligt att ha en sko med bra dämpning. Springer du däremot i terräng är ett grovt sulmönster och en tålig ovandel att tänka på.


Ut och välj skor med omsorg nu. Ett par skor som passar DINA fötter är dem BÄSTA skorna. Lycka till !!


/ M A R IUtmaningens 20:e och 21:a dag !!

En lugn och skön helg lämnar jag snart bakom mig. Men först ska tvätten bli ren, sedan kan jag slappa i soffan resten av kvällen. Den kommande veckan innehåller jobb, öppet hus på skolan/jobbet, träning och en hemfärd till Sundsvall. Lite smått och gott som jag ser fram emot :).


Lördagens träning. Morgonen började med en powerwalk 30 minuter, lungorna fylldes med massa frisk luft och jag kände mig riktigt pigg. Kroppen blev smått rastlös på eftermiddagen, så det blev löpning i 40 minuter. En behaglig dag.

Söndagens träning. Idag startades söndagen som den brukar göra, med en god och tidig frukost, för att sedan ladda inför morgonens intensivpass på friskis. 55 minuter och jag kände mig starkare än någonsin


Jag önskar er en fortsatt bra söndag ♥ 


 
/ M A R ISöndagen börjar med träning !!

Somnade vid 22.30 igår, ögonen gick i kors och jag kunde inte förmå mig att vara vaken längre. Sedan har jag sovit som en prinsessa fram till att ögonen tittade upp vid 07-tiden imorse. Pensionären har talat ;).

Frukost, nyhetsmorgon, tända ljus, tidningen Hälsa Fitness, ombyte till träningskläder och en stor kopp kaffe med rumpan i soffan. Underbara morgon ♥ Nu laddar jag inför ett intensivpass.

/ M A R I


Livet kan ändras på ett ögonblick !!

"Mari. Något hemskt har hänt.
Du är ju en familjemedlem, så ring
när du läser detta. Saknar dig. / Pärlan"

Marie, min bästa vän. Även kallad Pärlan. Hon har varit som min syster sedan vi första gången träffades, hos dagmamman när vi var ynka 1 år. Hennes familj och släkt blev sakta men säkert "min" släkt också. För Marie, likaså med min familj/släkt. Vi har liksom varsin extrafamilj och det är jag oerhört tacksam för. Men det jag vill komma till är.....

Maries sms var det första jag vaknade upp till imorse, så jag slängde mig på ringknappen och ringde upp. En sovande Marie svarade och efter några gäspningar fick hon fram att vår, eller min "låtsasmorbror" och hennes riktiga morbror hade dött. Orsak: ännu oklar !!!!!!! Livet är inte självklart. Vila i frid fina Mats. Kramar från / Mimmi (mitt smeknamn).

Jag har varit lite låg idag med andra ord, men försökt hålla humöret uppe. Morgonpromenaden med massa kall luft väckte hela mig till liv. Lika med den härliga löprundan jag unnade mig i eftermiddag. Ett långt stopp på Willys blev det också, hela Lidingö skulle tydligen handla och fyra föräldrapar (från jobbet) stannade upp och bytte några ord med mig. 1,5 timme senare var jag hemma. Nu blir det choklad och två nya tidningar.


/ M A R IDet kallas helg !!

Vakna alldeles för tidigt och sedan vända sig om och somna om. Det är guld värt. Helg kallas det ♥ Slog upp ögonen vid 09-tiden igen, då var jag utvilad och helt klart redo att entra lördagen. Jag började morgonen med en powerwalk40 minuter och lite handling på vägen. Nu myser jag i soffan med frukosten och Nyhetsmorgon på tv:n. Dagen har inga planer, så jag tänkte fortsätta mysa på. Vad gör ni ?

..gröt, kanel, kiwi, apelsin, två smörgåsar (sesamfrön) med keso på, ett glas vatten och en kopp kaffe..

GODMORGON !!


/ M A R I
Utmaningens 19:e dag !!

Fredag och jag har liksom bara flugit fram, allt har gått så oerhört enkelt idag. Jag har inte en enda gång gäspat och längtat hem till soffan. Det är ju ändå fredag och jag brukar alltid slappna av och bara längta efter helgen. Men icke. Fredagen den 20:e januari 2012 var en väldigt bra fredag. Det tackar jag för !!!


Om vi ska gå över till Utmaningen istället, mer än halva Januari har gått men jag har inte gett upp. Vilket jag heller inte tänker göra. Det är 11 dagar kvar och jag ska som jag alltid bruka, kämpa ända in i det sista. Någon form av träning varje dag, hela Januari. Ja, det kan tyckas låta väldigt jobbigt. Jag tänkte den tanken när jag hoppade med i Utmaningen. Men bara efter några dagar tog jag tillbaka dem orden, detta är banne mig det bästa jag gjort. Att vara trött (en sådan trötthet man känner när man inte tränat på länge) vet jag knappt hur det känns att vara längre, på min kropp ser man stora förändringar och jag har varje dag vaknat upp med ett leende på läpparna och känt att den kommande dagen kommer bli superbra. Allt detta på grund av varierad och rolig träning, varje dag. Helt underbart om ni frågar mig.

Dagens träning. Jag har som sagt varit på hugget idag, likaså när det gäller träningen. Imorse blev det en rask promenad till jobbet på cirka 30 minuter. Träningsväskan var med, så direkt efter jobbet blev det Friskis. Jag var drygt 40 minuter tidig, så jag hoppade upp på löpbandet och sprang i 30 minuter innan intensivpasset började. Jag lovar att känslan är total, när man avverkat så pass mycket under en och samma dag.

NU är det helg ♥/ M A R IFörbränn kalorier redan på morgonen !!

Redan under dygnets första timmar kan du göra en hel del åt din förbränning, se bara på dessa fantastiska tips.Drick ett stort glas vatten
Väckarklockan ringer och du stapplar fram till vattenkranen och dricker ett glas kallt vatten på fastande mage. Enligt tyska forskare ökar det din ämnesomsättning med 30 procent den första timmen efteråt. En 30-procentig ökning motsvarar ca 25 kalorier. Du kan alltså inte dricka dig smal på vatten - men det är ett sätt att sparka igång förbränningen.

Spring en runda i högt tempo (innan frukosten)

Ju högre puls du har under träningen, desto fler kalorier förbränner du. Studier visar att du kan fördubbla kaloriförbrukningen om du i stället för en lugn joggingrunda ger järnet med tempolöpning. Den stora vinsten beror inte bara på att du förbränner fler kalorier under träningen, utan också att du under timmarna efteråt får en ökad förbränning som bidrar med 20–30 procent extra kalorier.

Räkna med att varje minuts intensiv träning förbränner 12–15 kalorier. Tycker du att det är tungt att hålla uppe intensiteten, så kan du pröva mer intervallbaserad träning. Det kan du göra genom att dela upp själva träningspasset i kortare etapper då du ger järnet eller genom att träna två gånger samma dag i stället för en gång. Ta exempelvis en rask liten löptur på morgonen före duschen och komplettera med ännu ett kort träningspass sent på eftermiddagen.

Hoppa aldrig över frukosten

Frukosten är enormt viktig – hoppar du över en måltid sjunker förbränningen. Ät till exempel en portion havregrynsgröt med minimjölk, och strö över rikligt med kanel. Kanel är nämligen en av de kryddor som sätter fart på din förbränning. Drick gärna en stor kopp kaffe till. Koffeinet i kaffet ger din förbränning en kick.

Ät magra mejeriprodukter

Färska studier bekräftar kalciumets förmåga att binda fett i tarmen. På så sätt hindras kroppen från att ta upp fettet som i stället åker ut i den andra änden. Effekten blir störst om man satsar på magra mejeriprodukter, så det finns alltså flera goda skäl att göra dem till en central del av den dagliga smalkosten. Välj minimjölk och magra yoghurtprodukter – både till frukost, som mellanmål
eller som dressing till middagen på kvällen.

Drick ett par muggar grönt te

Gör en kanna grönt te när du kommer till jobbet på morgonen, och drick den under dagens lopp. Forskning visar att teet stödjer din viktminskning både genom att öka förbränningen och genom att få kroppen att föredra fett som energikälla. En thailändsk studie visar att tillskott av grönt te ökar ämnesomsättningen med 45 kalorier. Effekten beror på dosens storlek. Det är dokumenterat att ämnesomsättningen ökar mest om du intar större mängder koffein än du är van vid. Det är koffeinet som ger teet dess ämnesomsättningsfrämjande effekt. Till skillnad från kaffet har teet dessutom en lång rad hälsosamma antioxidanter.

Ta ett mellanmål på förmiddagen

Ett bra förmiddagsmål kan vara en frukt eller till exempel en morot och en liten näve mandlar. Äter du två huvudmål och två till tre mellanmål under dagens lopp uppnår du en högre förbränning än om du samlar samma mängd kalorier i färre måltider. Varje måltid påverkar nämligen kroppens hormonbalans. Ju oftare det sker, desto högre blir förbränningen.

/ M A R I
Vinterbilder !!

Har helt glömt bort att visa er några fina bilder jag tog på vägen hem från Åre. Bilderna är tagna med min mobil och dem fotades under bilresan. Njut ♥
Jag längtar nog tillbaka till vintern tror jag


/ M A R IUtmaningens 18:e dag !!

Behöver ju inte göra detta inlägget egentligen, eftersom jag redan imorse skrev vad som skulle komma idag. Men jag gört ändå ;). En bra och skön dag på jobbet, började första timmarna med möten, så jag hoppade inte in i barngruppen förrän vid 13.30. Sedan blev det massa frisk luft och en sen stängning. Handla på Willys och skynda hem till handbollen blev det sedan. Njuter av en bit mörk choklad ikväll också ♥

Dagens träning. En härlig löprunda på 50 minuter som blev starten på dagen. Jag fick faktiskt inte nog, solen strålade så fint så jag tog en promenad till jobbet också. Cirka 30 minuter med solen i ansiktet. Ljuvligt !!


/ M A R I


Löprundan startade min dag !!

Hm. Sovmorgon och jag börjar inte jobbet förrän 11.30, men ändå åkte ögonen upp vid 07.00. Denna gången skyller jag på gubbarna som dränerar huset utanför. Jag bor på bottenvåningen och dem arbetar precis utanför fönstret, gissa om jag flög upp när dem satte igång grävmaskinen!?.

Sitta och vänta på att få gå till jobbet är bara jobbigt, så jag drog ut på på en löprunda. 50 minuter längst vägarna här på ön, underbart att få se solen kika fram bakom träden också. Det blir en fin dag ♥

..en svettig dam redo för en god frukost..


/ M A R I


Slutet på 9 kostråd för perfekt form !!

Nu hoppas jag, att ni efter detta inlägget har 9 superbra kosttips nedskrivna på ett papper där hemma hos er.
Stämmer det?


7. Ät direkt efter passet.
Träning gör dina muskler hungriga och de suger i sig allt du äter efter att du tränat. Denna effekt kvarstår i upp till 90 minuter, så det är oerhört viktigt att uttnyttja detta och äta så snart som möjligt efter passet. Då blir både återhämtningen av muskelmassa och glykogendepåer maximerad och du kommer att ha fullt med energi till nästa pass.

8. Boosta formen med rätt sorts kolhydrater.
Kolhydrater som kommer från fullkornspasta, gorvt bröd med hela korn, mathavre quinoa, majs, juice, frukt, grönsaker, musli, gröt, bär, nötter, frön, råris, bulgur, honung, branflakes och liknande går ut långsamt i kroppen som blodsocker. Det betyder att du får långvarig energi till hjärna och muskler, och dessa kommer att prestera maximalt. Dessutom kommer dina insulinnivåer att sjunka och det betyder per automatik bättre fettförbränning. Att du dessutom får massor av näring i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer är en värdefull bonus.

9. Dra ned på de snabba kolhydraterna.
Att minska på raffinerade kolhydrater som vitt mjöl, raffinerat socker, sockrade frukostflingor, pulvermos och liknande kan göra stora saker med din form. För det första blir du mättare av kolhydrater med låt GI, som fullkornprodukter, frukt, bär etc - så du kommer automatiskt att äta färre kalorier. Vilket oundvikligen leder till minskat kroppsfett. Samtidigt får du mer näring i dig eftersom du utesluter de så kallade tomma kalorierna, och chansen är stor att det ger dig mer energi och bättre träningsresultat.

(all info kommer från Magazine Fitness)

Skriv gärna vad ni skulle vilja läsa mer om här i bloggen ?

/ M A R IUtmaningens 17:e dag !!

Suttit och kollat på barnens simundervisning hela förmiddagen, jösses. Sitta påklädd i en simhall är inget att rekommendera. Fy sjutton. Men barnen hade det roligt i alla fall. En relativt lugn dag, men onsdagar brukar och har även idag, varit en trött och lite irriterad dag från min sida. Ja, det är samma denna termin. Onsdagar är inte riktigt min dagar helt enkelt. Men jag kämpar på ändå :).

Dagens träning. Jag tog mig igenom den, MEN jag ångrar mig bittert att jag valde att ta ett mindre styrkebaserat pass denna kvällen, pga gårdagens mördarpass. Tänkte liksom vara snäll mot min kropp, men som sagt, jag ångrar mig. Dålig musik, dålig instruktör och sjuuuuukt dåliga övningar. Så tyvärr, denna dagen har inte riktigt varit på min sida. (Jympa puls var de passet jag var på.)

/ M A R IFortsättningen på 9 kosttips för perfekt form !!

Fram med pennan!! Nu kommer fortsättningen på totalt 9 kosttips för den perfekta formen och hälsan.


5. Fyll på med energi 1-2 timmar före träning.
Det är viktigt att gå in i träningslokalen, eller ut i skidspåret, med bränsle i tanken. Din bränsletank är magsäcken och den blir relativt tom på cirka fyra timmar. Samtidigt är det inte bekvämt att träna direkt efter en måltid, och allt tyder på att de flesta presterar bäst när det de äter 1-2 timmar före träningspasset.

6. Ät alltid frukost.
Forskning visar att de som äter frukost väger mindre än andra och dessutom orkar mer. Orsaken är att de lägger grunden för en bra energibalans redan från dagens första timmar. Det minskar suget efter socker och onyttigheter, samtidigt som hjärnan och musklerna får så mycket energi att träningspasset blir lätt som en plätt.


/ M A R IUtmaningens 16:e dag !!

En härlig dag på jobbet med massa frisk luft. Vilket underbart jobb jag har ♥ (tror att jag har nämnt det tidigare). :). Hur har ni haft det?

Dagens träning. Det är ett under om min kropp bär mig imorgon. Vilket mördarpass jag har varit på, cirkelfys med en stenhård tjej som var sjukt ödmjuk ändå. Jag hade aldrig orkat om det inte var för henne, hon gormade och gastade i öronen på oss. Om jag fick mersmak på detta, det behöver ni inte ens frågà?. GALET roligt och vilka endorfinkickar jag flyger runt på. Underbart.

/ M A R I


Dagens !!Ville bara titta in och önska er en fortsatt bra dag ♥

/ M A R IFortsättningen på 9 kosttips för perfekt form !!

Här kommer fortsättningen på totalt 9 kosttips för den perfekta formen och hälsan. Fram med pennan!!


3. Krydda generöst.
Kryddor som kanel, bockhornsklöver, chilipeppar, senap, pepparrot, svartpeppar, ingefära och vitlök - för att nämna några - bidrar till bättre kroppssammansättning med ett antal olika mekanismer. Det kan handla om en högre energiförbrukning - vilket leder till mindre kroppsfett, eller bättre insulinkänslighet vilket kan öka muskelmassan. Krydda friskt och sätt smak på maten utan smaförstärkare, socker, aromer eller andra tillsatser.

4. Drick vatten.
Att dricka 1,5-2.0 liter vatten per dag är ett bra recept för att öka i muskelmassa och minska i kroppsfett. Att dricka mindre så gör att du riskerar uttorkning och det leder till muskelnedbrytning och hämmad fettförbränning. Att vara väl hydrerad, det vill säga att dricka tillräckligt, gör att blodet flyter bättre och då fungerar även din fettförbränning bättre. Dessutom kommer ett glas vatten före maten att både ge bättre mättnad och minskat blodsockersvar efter maten. Båda dessa faktorer bidrar till mindre kroppsfett - och skulle det inte vara nog vet vi idag att vattnet också ökar energiförbrukningen något.

/ M A R IUtmaningens 15:e dag !!

Måndag var det här. Helt klart en märklig måndag, om vi ser till vädret i alla fall :). Imorse snöade det så fint, det var riktigt mysigt faktiskt. Barnen jublade på jobbet och jag fick på något konstigt sätt, tillbaka julkänslorna. Men tro nu inte att det mysiga fick vara för några dagar. Nej nej, Stockholm ska inte vara så generösa. Det började spöregna på eftermiddagen, vilket självklart innebar att all snö som faktiskt lagt sig som ett täcka på marken försvann. YEAH !!!!!!!!!!!!!! Varför det ens skulle snöa imorse vet jag inte ???? Nog om vädret, jag har haft en bra måndag :)


Dagens träning. Jag bytte helt bana idag, jag hade bokat in mig på ett pass senare ikväll nämligen men när jag andades in den friska luften på vägen hem kände jag för att kasta om planerna och ta en löprunda istället. Jag gjorde helt rätt. OJ OJ OJ vad skönt det var. 45 minuter löpning, och jag tog min "vanliga" runda baklänges idag vilket var riktigt roligt bara det. En helt ny känsla faktiskt. Ett rätt högt tempo fick mig att bli riktigt genomkörd och ruscherna uppför alla backar satte sina spår. Benen vet att dem lever idag :).

/ M A R IWorkout Åre 2012 !!


All information/bokning släpps inte förrän den 27:e Januari, klockan 12.00. 
www.workoutare.se  


Jag är inte omöjlig. Grymt kul skulle det vara. Någon som följer med ??

/ M A R I

2 av 9 kosttips för perfekt form !!

Under fyra dagar kommer ni bli bjudna på 2 kostips som boostar både formen och hälsan. Vad sägs som det?

Redan i detta inlägget kommer dem två första. Fram med papper och penna nu!


1. Ladda med färgglada antioxidanter.
Frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, lax, äggula, fullkornsprodukter, kallpressade oljor, nötter, frön, råris, kaffe, te, kakao och potatis är exempel på livsmedel med högt innehåll av antioxidanter. Dessa små mirakel skyddar våra kroppar mot oxidativ och det gör att vi håller oss friskare om vi äter mycket av dem. Antioxidanter stärker nämligen immunförsvaret och gör oss mer träningståliga. Varje måltid ska innehålla antioxidanter och ju mer desto bättre - men se till att de kommer från olika källor för bästa effekt.

2. Ät mycket protein.
Att gå från ett relativt lågt proteinintag (10-15 procent) till 20-30 procent av energiintaget ger sagolika effekter på formen. Dels blir du mättare på färre kalorier så kroppsfettet börjar sjunka. Dels ökar proteinet energiförbrukningen så cirka 25 procent av dess energiinnehåll går upp i rök - vilket ytterligare bidrar till att onödigt fett försvinner. Som grädde på moset stimuleras muskeltillväxten, så du får en snyggare och starkare kropp samtidigt som återhämtningen blir mer effektiv.Glöm inte att kika in imorgon, då kommer det 2 nya tips.

/ M A R I
Utmaningens 13:e och 14:e dag !!

Helgen har varit lugn och väldigt bra hittills. Det sista jag ska göra innan jag ska sätta mig ned, tända ljus, mysa under en filt och se handbollen är att, tvätta. JIPPI. Men det är nödvändigt. Sedan kan jag blicka fram emot en ny skön vecka.... Hur spenderar ni er söndag?

Då inläggen blir lite färre under helgerna väljer jag att klämma in två träningsdagar under samma "utmanings-inlägg". Det är okej va ? :).

Träning lördag. En skön och varm säng byttes snabbt ut mot 2 minusgrader och ett snabbt tempo. Fortsatte med styrka när jag kom in efter cirka 30 minuter. Ben och mage fick sig en omgång. En bra start på en bra lördag.

Träning söndag. Uppstigning klockan 08, för att få i mig frukost i god tid och hinna vakna till liv innan intensivpasset började. Antingen hade instruktören prickat in och gjort passet precis efter mina önskemål, eller så var jag och min kropp på sjukt bra humör idag. Allt gick väldigt bra. Jag "maskade" inte en enda gång. Pang pang sedan var det över. En oslagbar känsla. Ett bra avslut på en helg./ M A R IEn tidig söndagmorgon !!

Kvällen hemma hos min kollega Karin blev fantastiskt trevlig. Sofia (också en kollega) och en vän till Karin gjorde oss också sällskap. Lax, quinoa, sallad och en god sås avnjöt vi till middag. Sedan blev det film, Bridesmaids. En helgalen film som jag faktiskt inte vet vad jag ska tycka om. Den var varken bra eller dålig. Någon som sett den? En bra kväll hade vi i alla fall  ♥

Idag söndag. Ny dag med nya underbara möjligheter. Jag hoppade upp vid 08-tiden, tände massa ljus, packade träningsväskan och satt mig sedan med en god frukost vid tv:n. Helt underbart.


..gröt, apelsinklyftor, kiwi, kanel och på med havremjölk sedan. Till det ett glas vatten och en kopp kaffe../ M A R I
Summer of 69 !!


..denna meda hög volym slår det mesta..


[X] Powerwalk
[X] Styrkerträning
[X] Storstädning
[X] Handling
[X] Blodpudding, mammas lingonsylt och apelsinjuice
[X] Vila och läsa bloggar
[X] Dusch, smink och rena sköna kläder 
[X] Vaniljyoghurt, blåbär och torkade aprikoser

Efter en härlig dag fylld med massa nytta åker jag nu till Karin (en kollega) för middag/film-kväll.
Vi hörs imorgon.

/ M A R I


Min lördag !!

Godmorgon på er ♥ Sovit gott får jag hoppas? Jag har sovit nästintill 12 timmar, hm...inte alls likt mig egentligen. Men jag behövde det nog. Skönt !!! Såhär långt har jag hunnit med en powerwalk på 30 minuter och en härligt god frukost. Avslutar den just nu, med en kopp kaffe i soffan med Nyhetsmorgon på tv:n. Ska snart ta tag i städningen istället, men ska njuta klart av kaffet först. Hörs sen....


Vad gör ni idag ?

..för några veckor sedan..

/ M A R I


Utmaningens 12:e dag !!

Blixthalka, storm och snö (dock inget som lagt sig på marken). Härligt Januariväder. Verkligen !!!! Men jag har haft en bra dag ändå :). Fredag och helgen i sikte, kan det bli bättre liksom??. Tyvärr har Carolina lämnat mig för norrland nu, men jag får tacka för en trevlig vecka och du är välkommen åter. Det är en tjej gjord av guld det.

Helgen är fylld med lite allt möjligt.
Lördag: Sova ut, ta en powerwalk/löprunda innan frukosten, unna mig en lång och god frukost för att sedan ta tag i storstädningen som är på schemat. Kvällen bjuder på middag, film och trevligt sällskap hos en kollega.
Söndag: Uppstigning i tid för att få i mig frukost, innan intensivpasset tar vid vid 11-tiden. Sedan står tvättning på schemat, förhoppningsvis. Tar mig nog en långpromenad på eftermiddagen också. Göra ingenting går inte.

Det blir säkert en bra helg ska ni se :)

Träningen idag då?. Jodå, den är avverkad. Ett intensivpass var planerat, men i sista sekunden så ändrades passet till ett medelpass, även instruktören byttes ut. Synd tycker jag. Jag fick ställa om kroppen till något helt annat, vilket inte alla gånger är så lätt. Men det funkade bra, pressade mig totalt och såhär efteråt känner jag mig riktigt nöjd.

/ M A R ITa klivet fram, våga !!
I år ska jag ta klivet fram och våga göra saker jag kanske egentligen inte skulle våga, jag tror man behöver sådant. Just för att få lite spänning och utveckling i livet. Tiden får visa vad det blir, just nu vet jag inte. Men jag tänker göra precis som Ida, Edvin, Alvin och Elsa (på bilden) när dem dansade för alla gästerna på Blue Village-hotellet på Kreta. Dem tog klivet fram, dem vågade.  

/ M A R I


Utmaningens 11:e dag !!

Sovmorgon som sagt, den gjorde susen kan jag säga. Oj oj vad jag har sprudlat av energi idag, trots att dagen bara bjudit på ett deprimerande väder. Ett sådant tråkigt väder att jag i vanliga fall skulle vilja gömma mig under en filt och komma fram när solen strålade igen. Men icke, jag har hållt humöret på topp hela dagen. ♥

Träning. Bytte om och gav mig ut på en löprunda, ja idag tackade jag löpbandet för denna vinter och tog mig ut istället. Jag ångrar mig inte en sekund. Hade faktiskt glömt bort hur härligt en löprunda utomhus kan vara. 45 minuter löpning, med fartökningar sista kilometern. Kändes grymt bra i benen efteråt. Tack för idag.

..skön pose Mari..


/ M A R IStanna upp !!- Jag tror att det är viktigt att kunna stanna upp, blunda och njuta av stunden ibland -


/ M A R IEn mysmorgon !!

Sjukt. Jag hade helt glömt bort hur skönt det är med sovmorgon ibland, dem senaste torsdagarna har liksom varit fullproppade med massa annat. Men nu är som sagt terminen igång igen, och mitt "vanliga" schema är påbörjat. Torsdagar = sovmorgon med andra ord. Skönt värre. Vakna av sig själv, äta frukost i lugn och ro, kolla Nyhetsmorgon, dricka kaffe i soffan med en filt över sig, göra sig iordning i lugn takt och bara mysa är ju livet. Från och med idag så älskar jag torsdagar :). Vad gör ni idag?
..havregrynsgröt, kiwi, banan och kanel..
(en äldre bild, men morgonens frukost såg precis likadan ut)..idag åkte håret upp i en knut..


/ M A R I

Utmaningens 10:e dag !!

När inte Stockholm bjuder på en riktig vinter så får man vara beredd på regn, vilket denna förmiddag självklart bjöd på. Eftermiddagen kom däremot med plusgrader och solsken. Hej vårkänslor ♥ Men dagen i allmänhet har varit riktigt bra, mina morgonpromenader gör mycket ska jag meddela. Eller så har min ledighet verkligen satt sina spår, för jag känner mig oförskämt pigg.

Träningen idag. Som sagt, 30 minuters rask promenad till jobbet imorse. Idag får jag nog räkna med rörisen vi hade med barnen också, för varm i kläderna blev både jag, kollegan och barnen. Kvällen bjöd på årets första Intensivpass på Friskis. Benen kändes liite sega, men har man en instruktör som ler hela passet igenom så kan man inget annat än kämpa lite extra. Gött !!!


/ M A R I
Boosta immunförsvaret !!

Så här års blir det mycket inomhusvistelser. Vi umgås med nära och kära, vi beblandas med massa bakterier och olika virus. Brist på solljuset kan också vara en av orsakerna till varför immunförsvaret inte är som starkast under denna tiden. Men här nedan följer sex tips som stärker kroppens försvar.


1. Ät rätt!
Mer fullkorn och fibrer, och öka på intaget av vitaminer och mineraler genom frukt, bär och grönsaker. Drick mycket vatten och måttligt med alkohol.

2. Var skeptisk!
Många preparat som sägs stärka ditt immunförsvar är ren bluff, ta reda på fakta innan du shoppar loss.

3. Håll dig aktiv!
Bli inte en soffpotatis bara för att vädret blir ruggigare. En aktiv kropp är en frisk kropp.

4. Stressa inte!
Stresade personer åker oftare på förkylningar och andra vinteråkommor. Hitta tid för återhämting och socialt liv.

5. Sov gott!
Om du sover dåligt kan sjukdomar får fäste. Hur mycket sömn man behöver är individuellt, du vet nog ungefär hur många timmar just Du behöver för att bli utvilad.

6. Rök inte!
Din kropp kommer inte tacka dig för att du drar ner rök i lungorna, inte på något sätt.


Är det någon av dessa punkter ni brukar tänka lite extra på, under vinterhalvåret?

..gör som Alvin, koppla av och gör något du tycker om..

/ M A R I

Utmaningens 8:e och 9:e dag !!

Nyduschad, nyäten, tända ljus, en mysig filt och en skön ömmande känsla i benmusklerna. Livet kunde vara sämre hörrni. Älskar detta. En bra dag har jag lämnat bakom mig också, och jag inser banne mig, vilket jag gör rätt ofta, att jag har VÄRLDENS bästa jobb. ♥

Igår blev träningen dålig tyckte jag, ingen svett, pust och stön. Men några styrkeövningar hemma på golvet fick duga. Okej?

Idag däremot har svetten runnit. Droppat rent ut sagt. Jäklar vad skönt !!!!!!!! Hoppade upp på löpbandet och sprang 45 minuter, i ett tempo som faktiskt fick mig att bli riktigt slutkörd. Pressade ut det sista med benböj med vikter efteråt också. Tack för idag. Imorgon är det nya tag :)


/ M A R IMin gårdag, min dag och min vecka !!

- Hem till Sthlm kom jag vid 20-tiden igår. Mötte upp Carolina för att få sällskap på T-banan. Handling på den närliggande butiken blev det. Sedan bara slapp hemma, packade upp och kollade posten. Typ det vettiga jag gjorde.

- Idag bar det iväg till jobbet igen. På allvar denna gången. Nu är ledigheten slut och vardagen är i rullning igen. Rätt skönt egentligen, då jag älskar rutiner. Men ja, Åre, familjen och den friska luften i norr saknar jag förstås. Underbart hade vi.

- Veckan kommer bjuda på sällskap av Carolina, både på jobbet och hemma. Niiice :). Träning är inplanerad också, gissa om det ska bli skönt att träna på "riktigt" igen ?!. Löpning står på kvällens schema.


Vad gör ni ?


..en bild från Åre..


/ M A R IKärlek i Åre !!Här kommer dem sista bilderna från Åre, dem sista bilderna på kameran i alla fall :). (har sagolika bilder på mobilen som jag visar en annan dag). Jag älskar att titta tillbaka på vilka underbara stunder jag har fått vara med om. Kärlek till min familj ♥

/ M A R IUtmaningens 6:e och 7:e dag !!

Nejdå, jag har inte hoppat av utmaningen. Jag har bara inte hunnit med att dokumentera träningen här på bloggen, jag har haft massa annat för mig helt enkelt. Vilket ni redan vet :). Men nu när jag snart är tillbaka till den "riktiga" vardagen ska ni se att jag kommer bli bättre på detta. Kanske tråkigt för er att läsa, men 6:e och 7:e dagen har bara inneburit powerwalks och styrketräning. Inte så bara egentligen. Men inte så kul att skriva om tyvärr. Vackert runt omkring mig har det varit dock....
..Bilder från Åre..

/ M A R IBevara löpglädjen !!

Under första, andra och kanske tredje veckan känns allt väldigt enkelt och bra. Du liksom bara flyger fram under löprundan. Men efter sisådår fjärde veckan början löpningen bli enformig och kanske till och med väldigt, tråkig. Så här nedan följer 10 tips på hur du bevarar löpglädjen ♥


1. Var realistisk
Sänk ambitionsnivån något. Är du ovan att springa bör du glömma allt om att springa mataron efter några månaders träning. Tänk på att det kan ta flera månader att vänja kroppen vid att springa. Lyssna på kroppens signaler. Smärta är ett tecken på att något är fel, så ta en paus om du är skadad.

2. Planera i förväg
Lägg in löpning som en fast del i träningsprogrammet - så att du till exempel springer vissa dagar. Det ska helst leda till att du släpar dig ut att springa även de dagar då du kanske egentligen inte känner för det.

3. Tänk positivt
Försök att ignorera att du är lite öm i benen i början, det är i princip alla när de börjar springa. Tänk i stället på hur nyttig och bra löpningen är för ditt utseende och välbefinnande.

4. Bra skor
Valet av skor är oerhört viktigt eftersom en stor del av alla skador beror på dåliga skor. Många löpare springer snett på fötterna, därför är det väldigt viktigt att du köper skor som passar just dina fötter. Prova skorna tillsammans med en expedit som kan hjälpa dig. Om det finns möjlighet så bör du testspringa skorna i butiken.

5. Variera rundan
Ett av de största misstagen som många löpare gör är att de alltid springer samma runda. Resultatet är att de efter ett tag får tråkigt och tappar sugen. Därför bör du variera rundan, så att du alltid har en ny upplevelse att se fram emot.

6. Spring med andra
Det är lättare att hoppa över joggingrundan om man springer ensam - i synnerhet en kall och blåsig kväll, när din partner lockar med video och varma popcorn. Men har du bestämt med någon annan är du så illa tvungen att ge dig ut.

7. Kampen mot håll
Håll är något som drabbar många löpare och det beror i regel på att du har ätit för kort tid före träningen eller så andas du felaktigt. Det är viktigt att andas rytmiskt och att andas ut kraftigt.

8. Ät rätt
Du bör aldrig äta senare än två timmar före träningen.

9. Drick rikligt
Du kan förlora upp till två liter vätska i timmen när du springer. Lider kroppen brist på vätska sjunker prestationsförmågan. Av samma anledning är det viktigt att tanka ordentligt. Om du löptränar på motionsnivå och löper mindre än en och en halv timme, är det bäst att du håller dig till vatten. När det är varmt och du är ute på längre träningsturer kan det vara en bra idé att ta en energidryck som dels innehåller lite salter och dels förser musklerna med bränsle.

10. Hälsokontroll
Är du över 30 och det är många år sedan du tränade senast kan det vara en bra idé att börja med en hälsokoll hos läkaren, så att du undviker obehagliga överraskningar.

(info: iform)

/ M A R IHemåt vi åker !!

Vi alla tog oss en liten sovmorgon imorse, det tar på krafterna att vara i fjällen. Men jag tror att det är nyttigt för själen. Att få spendera tid i fjällen alltså :). Vi sjung för pappa och åt en god frukost, men nu blir det att börja packa ihop och städa. Hemfärd mot Sundsvall blir det idag, men jag stannar i Sundsvall till imorgon faktiskt. Så jag har ännu en dag ledigt, innan jag beger mig till Stockholm igen. Känns grymt skönt.

18 minusgrader fick min promenad att bli kort imorse. Kylan bet sig fast, överallt. Men såhär fint var det:

..från min promenad imorse..

/ M A R IKallt men väldigt fantastiskt !!

Oj. Har haft fullt upp hela dagen, dem ända gångerna jag suttit ned är när jag har ätit. Men trots ett fullpackad schema har jag haft en riktigt bra dag. Men ISKALL. Termometern har visat runt 15 minusgrader hela dagen, vilket också innebar att jag ställde in skidåkningen idag. Jag, Jennie, Madelene, mamma, pappa, Edvin och Ida (dem andra åkte skidor) tog oss in till Åre By istället. Kollade i affärer och åt en god lunch (en väldigt god pizza). Hem till stugan blev det en sväng, sedan iväg igen, för att bowla med hela gänget. När bowlandet var slut blev det Tegefjäll (där vi bor) igen, för att byta om och inta en god födelsedagsmiddag i Tegetornet. Grillbuffé blev det för mig, oj oj oj vad gott. Länge sedan jag åt så god mat faktiskt. Men fytusan vad mätt jag är nu, måste nog inta ryggläge och sova några timmar. Ja, det låter som en bra idé. Godnatt fina ni ♥

Tack än en gång hörrni, för alla fina kommentarer jag fått/får. Statistiken var skyhög idag också :)
..en mysig stund efter middagen idag, med ett rött glas i handen..

/ M A R I

Tack Blogg.se !!!!!

Gissa om jag blev förvånad när jag kom hem igår och såg att statistiken på bloggen skjutit i höjden. Från några 100 som det brukar snitta på till över 1000 läsare. Helt galet ju !!! Jag har Blogg.se att tacka.

Tack än en gång !!! Eftersom det kom in massvis med kommentarer får jag här och nu meddela att jag inte kommer kunna svara på dem alla. Men ska försöka så gott det går. Hoppas ni har förståelse för det =).

Välkommen åter får jag passa på att säga också  ♥..svettig och rosig på kinderna efter min powerwalk igårkväll..

/ M A R I
Utmaningens 4:e och 5:e dag !!

Gud. Detta är livet på en pinne.... Jag och fjällen är som ETT tillsammans. Älskart !!! ♥

Carolina dök upp imorse, för att göra mig sällskap i backarna under dagen. Såå grymt var det. Tack för sällskapet vännen. Det blev en tur på byn också, in och ut i några butiker och sedan hem till stugan igen.  

Gårdagens träning (4:e dagen) : Det blev en powerwalk i nysnön. Hur underbart som helst.

Dagens träning (5:e dagen): Vaknade upp vid 08-tiden, jublade lite över att Sverige vann inatt. Sedan bytte jag och systrarna om och begav oss ut på en morgonpromenad. Skönt. Sedan blev det 4 timmars skidåkning (slalom) och sedan, efter att jag gjort Carolina sällskap i byn för shopping valde jag att promenera tillbaka till Tegefjäll. Det blev en powerwalk på 6 km med andra ord. Den nya reflexvästen gjorde susen i snöstormen och mörkret. Härlig dag !!!!! 


..några bilder från dagen..

/ M A R IÅker skidor idag !!


..Vemdalen förra året..


Åker skidor med familjen och Carolina hela dagen. Återkommer =)

/ M A R IInspiration - WCT-jacka från Adidas !!Hur har jag kunnat missa denna snygga jacka? Antar att jag inte sett den i någon butik helt enkelt. Skrik högt om någon av er vet vart den finns. Gärna i Stockholmsområdet. Christine, du kanske vet?

/ M A R I


Myser i Åre !!


..en äldre bild jag hittade i arkivet..


Jag lever. Vi är framme i Åre, sedan timmar tillbaka. Men jag myser och umgås med familjen ♥

/ M A R I


Jag tog oskulden !!

1,5 dm nysnö och jag tog oskulden. Oplogade gångvägar, lätt snöfall och en tystnad som gjorde att jag på något konstigt vis hörde hur snön föll till marken. Magiskt. ♥ En promenad startade min dag på bästa sättet.

Nu packar vi in oss i bilen och åker västerut. Åre väntar !!


- Min morgon -

/ M A R I

Utmaningens 3:e dag !!

Hm, storm och regn. YEAH !!!!!!!!!!! Helt klart det ultimata januarivädret...eller?. Regnet har piskat mot våra fönster hela dagen, men vi trotsade skurarna och busade på med lite lekar utomhus. Frisk luft är bra för själen. Jag kilade från jobbet redan vid 14-tiden. Så skönt, en resa till Sundsvall väntade. Jag är i norr nu, har spenderat kvällen med föräldrarna och en snabbfika med syster Jennie med familj. Nu ska jag sova. Men först:

Träning. Hm, redan imorse visste jag att jobb och några timmar på tåget skulle ställa till mina träningsplaner. Så jag fick lösa det på annat vis, jag drog igång en spontan liten fotbollsturnering med barnen som var på plats. Självklart deltog jag också, just bara för att få en dos av dagens motion. Sicket bra jobb jag har. Kul var det också =)./ M A R I


Cher - Dark Lady !!Medan jag åker tåg kan ni njuta av denna låt. Den har fastnat. Grymt.


/ M A R ISnart blir det Åre !!

Tre dagar på jobbet var då snart avklarade. Skönt. Känner att jag inte är klar med ledigheten ännu :). Idag går jag, väskan och tåget upp till Sundsvall för att på torsdagmorgonen fortsätta färden mot ÅRE. Gissa om jag längtar?. Kan man vara förälskad i en plats?? - I sådana fall är jag det, i Åre !!!!!! Eller i och för sig, förälskad i fjällen över huvudtaget. Lugnet, den friska luften, nypistade backar, känslan i kroppen efter en hel dag utomhus, god mat, långa promenader....gaaaaah....Jag blir tokig. Helt underbart är det i alla fall. Så, nu har jag tjatat klart om det :). Jag är åter i Stockholm på måndagkväll.

Pappa fyller 65 år under besöket i Åre, förörvigt anledningen till varför vi åker upp. Så lite festligheter och överraskningar blir det också. Sådant gillar vi :). Bus i snön med barnen får jag också hoppas på.

Ha en fortsatt bra dag !!!!!
..Åre..

/ M A R I


Utmaningens 2:a dag !!

Stockholm har bjudit på vårväder idag, helt sjukt. Är det inte 3:e Januari idag?. Vi spenderade ett par timmar utomhus med barnen med andra ord, helt grymt att få avnjuta lite D-vitamin. Sådant hoppas jag mer på :).

Efter jobbet åkte jag direkt till gymmet, hoppade upp på löpbandet och sprang av mig lite energi under 55 min. Sedan gav jag de sista krafterna jag hade till ett par benböj med vikter i händerna. Skön känsla efteråt hörrni.


/ M A R I


Inspiration - Hårspray från Sebastian !!

För att klämma in något annat än träning här på bloggen, tänkte jag passa på att tipsa om en GRYM hårspray. Äntligen har jag hittat den bästa !!! Svindyr var den, cirka 290 kr. Men den är värd vartenda öre.


/ M A R IUtmaningens 1:a dag !!

Igår var det första dagen på jobbet efter min härliga ledighet, och jag må säga att det gick som på en dans. En lagomt stor barnaskara och förbaskat tråkigt väder ute. Det blev bara massa spel och fix inomhus. Trevligt !!!

Det var inte bara första dagen på jobbet, det var också första dagen på utmaningen som www.runnersworld.se är skyldiga till. Jag hann knappt hem innan jag begav mig iväg igen, men då ombytt och redo för löpning. Det blev 55 min löpning på löpbandet och sedan styrka (ben). Tror allt att mina powerwalks under min ledighet satt sina spår, för så fjädrande lätt har det inte känts att springa på länge. Grym känsla.

Lägg till att jag promenerade till och från jobbet också (30+30 min).  2012 är igång :)/ M A R IUtmaning med Runners World !!

Jag antog Christines utmaning för några veckor sedan, att träna 30 pass innan julafton. Vilket snittade på cirka ett pass om dagen vid den tidpunkten. Det blev en bra början, riktigt grymt var det men tyvärr drog jag på mig en förkylning som gjorde mig helt utslagen. Vilket i sin tur ledde till att jag fick avbryta utmaningen. Typiskt när man har något att kämpa för. Men nu är det ett nytt år, och det nya året är fyllt med massa möjligheter att anta liknande utmaningar. Denna gången har faktiskt www.runnersworld.se utmanat mig, samt många fler.

Utmaningen går ute på detsamma, men den här gången gäller det att träna ett pass varje dag under hela Januari månad. Det enda kriteriet är att du ska göra det ombytt, i träningskläder. Det låter kanske väldigt simpelt, eller hur ? Men det blir vad man gör det till. Så kom igen, gör som jag och många fler. Anta utmaningen.

Kommentera hjärna om ni utmanar mig och alla andra !

(klicka er in på www.runnersworld.se och läs mer.)/ M A R I


Jag vann presentkort på Footway !!

Ibland har man turen på sin sida. Denna gången var det min tur :). Jakob på www.veckorevyn.com hade en tävling, där man kunde vinna ett presenterkort på www.footway.se på 500 kr, för någon vecka sedan. Jag hoppade med i tävlingen, och det visade sig att jag vann presentkortet Tackar !! Så nu ska det shoppas :).

Jag har pratat om Palladiumskor i snart 1 år. Nu blir det ett par !!!

Men vilken färg?
/ M A R I

Igår 2011 och idag 2012 !!Hm, jättemånga bilder från nyårsfirandet blev det inte direkt. Men ni får klara er ändå :). Jag hoppas ni alla får en bra start på det nya året i alla fall. Hur firade ni in det nya året ??

Söndag den 1 Januari och jag är tillbaka i Stockholm nu, har hunnit med en del då jag anlände hit vid 13.30-tiden. Hur mår ni idag ??? :) Jag mår strålande i alla fall, såå himla skönt att vakna upp pigg och slippa vara bakfull. Men ändå drack jag en del, supergoda drinkar som Märtha blandade till förövrigt. (Ni ser dem ovan). Nu blir det mys i soffa, tända ljus, polly och någon film. Hörs !!

/ M A R I


På väg till Stockholm !!

När ni alla andra sover som skönast, kliver jag upp och beger mig med packade väskor till tågstationen. Sundsvall - Stockholm är tanken och jag hoppas resan går som den ska, så förhoppningsvis är jag i Stockholm vid 14-tiden. Det var denna ledighet, men jag vill inte riktigt ännu säga att jag är laddad för en ny termin på jobbet, utan jag håller mig i några dagar till. För jag gör bara ett gästspel på jobbet i tre dagar, sedan tar jag tåget upp till norr igen. Från Sundsvall går bilen till Åre på torsdagmorgonen. Skidåkning, mys, promenader, god mat, födelsedagsfirande (pappa fyller 65 år) och massa annat underbart väntar. Så än är inte ledigheten slut. Jag har mer att avnjuta. ♥

Jag har haft det fantastiskt bra i alla fall !!!

..Dessa bilder togs på Annandagen, då stormen Dagmar dragit förbi. Så efter denna improviserade lunchen fick vi packa oss iväg inåt stan igen. Men allt gick strålande ändå, bara man är lite flexibel..


/ M A R I
RSS 2.0