Sista april !!

Gud så skönt, och jag tror att min extrema vilodag igår är orsaken. Idag mår jag såå mycket bättre förutom min snoriga näsa då. Men jag har massa energi och det spritter lite i kroppen :). Hur mår ni?

Idag har det blivit ett besök på stan, lite shopping och sedan en kaffe i solen, på söder. Med trevligt sällskap :). Kvällen bjuder på middag ute och sedan kanske någon öl, också den/dem på söder. Jag gillart !!!
Hur firar ni sista april?
..såhär såg det ut igår...filmerna i bakgrunden ska jag berätta mer om sedan..

/ M A R I
Shopping på H&M !!
En knallorange t-shirt och ett skrikit gult halsband. Perfekt nu till våren/sommaren :)
Allt är handlat på H&M !!


/ M A R IFågelmorgon på Lidingö !!Klockan slog 06.00, och vi promenerade iväg till en närliggande sjö, där vi njöt av tystnaden, fågelkvitter och solen som sakta gick upp framför oss på den klarblåa himmelen. Frukosten intogs sittandes på en stubbe med vattnet precis intill. Ja, det var lika underbart som det ser ut. ♥


/ M A R ILedighet = Förkylning !!

Jadu. Det är så typiskt, det slår liksom aldrig fel. När det vankas ledighet för mig vankas det också förkylning. Denna gången var inte heller något undantag, jag hann knapp andas ut och känna hur ledigheten kändes innan näsan och mina ögon började klia och rinna. Idag är jag inte alls kaxig, ögonen rinner/klias och min näsa är igenmurad. Så idag blir det soffan !!!! Hur mår ni?

Igår hann jag trots allt göra lite allt möjligt. Några ärenden på stan gjordes, innan jag åkte och hejade fram min kusins tvillingpojkar i Mitt I Cupen-finalen i Eriksdalshallen. Dom vann med 4-0. Grattis !!!! I och med det så hann jag också träffa faster och farbror. När jag traskade ut därifrån ringde min kollega Kristina, hon ville bjuda på middag och det tackade jag självklart inte nej till :). Det blev thaimat, vin, gotta och en smarrig drink. Kom därifrån strax efter midnatt. En välfylld dag som blev hur bra som helst.

Vad gjorde ni?Lite bilder från gårdagen.

/ M A R I

Gotye - Somebody That I Used To Know !!
Medan jag och min igentäppta näsa är ute och njuter av det fantastiska vädret, bjuder jag på denna braiga låt.
Jag kan inte få nog !!!


/ M A R IDirekt från Ultra Marathon på Lidingö !!

Trots en väldigt tidig morgon igår och många timmar på jobbet, höll jag humöret uppe. Hade en väldigt bra dag helt enkelt, med en magisk morgon som start. (bilder på det kommer på måndag).

Nattens 11,5 timme påvisar nog att jag var en aningens trött ändå, men idag är jag pigg som en mört och redo att entra långhelgen. Gud så skönt det ska bli !!!! Tyvärr har jag gått och blivit förkyld, sådär lagomt till ledigheten, men jag gör allt i min makt för att bli fri förkylningen. Några smaskiga tips?

Trots en förkyld jag tog jag en långpromenad imorse. Kunde inte låta bli när termometern visade 14 grader och solen strålade från en klarblå himmel. Det var underbart !!! Appropå rubriken, Ultra Marathon 50 km går av stapeln idag, här på Lidingö dessutom. Min morgonrunda sträckte sig visst 2 km längst tävlingsbanan, så ja, jag hamnade verkligen mitt i smeten :).

Bilder från min morgon ♥

/ M A R I
Fågelmorgon !!

När ni läser detta är jag säkert tröttare än någon annan i min närhet. Klockan ringde 04.40 imorse. Okristligt tidigt om ni frågar mig !!!! Men jag pallrade mig upp. Mötte upp två kollegor, barn och föräldrar vid skolan/jobbet sisådär 05.45. Traditionen följer med oss och idag var det årskurs 2 tur att få njuta av en tidig morgon, vid en närliggande sjö, där medtagen frukost intogs och där fåglarnas sång gick rakt in i själen. Barnen delade också med sig av vad dom lärt sig om fåglar på deras Natur och Friluftslivs-lektioner. Fågelmorgon kallar vi det för. Helt magiskt faktiskt !! ♥

Jag är redan vid denna tiden dödstrött, så ni vet med all säkerhet att jag kommer somna innan 22-tiden ikväll.
Härlig fredag :)

Hoppas ni har det lika underbart !!!

(google)

/ M A R I


Löpning !!

Oavsett om du siktar på att vinna din åldersgrupp i en lokal fem-kilometerstävling eller att springa under tre timmar på maran så gagnar långpassen ditt mål. Och här är våra bästa tips...

Långpassen stärker kroppen på en mängd olika områden: Hjärtat blir starkare genom att det får arbeta hårdare för att pumpa blod till ben, armar och bålmuskler. Lungkapaciteten ökar i takt med att andningsmuskulaturen stärks.

Muskelstyrkan och uthållighetskapaciteten stärks genom att mitokondrierna (cellernas ”kraftverk”) och kapillärerna (de minsta kärlen som transporterar syre och näring) blir mer kompakta.

Långpassen lär också kroppen att använda kroppens fett som bränsle. Långpassen stärker dig också mentalt så att du kan springa längre lopp med ett bra självförtroende. 

För att få maximal effekt av långpassen – och för att undvika skador – bör du alltid ha följande principer i åtanke:


Inte för fort.
Spring inte långpassen fortare än att du samtidigt kan föra ett samtal. För långsamma löpare, vars tävlingsfart inte skiljer sig så mycket från deras träningstempo, innebär det 15–45 sekunder långsammare än vad de normalt brukar springa per kilometer. För snabba löpare motsvarar det ungefär 30–60 sekunder långsammare per kilometer.

Inte för länge.
Siktar du på att springa ett snabbt fem--kilometerslopp bör dina långpass ligga på cirka en timme, medan en maratonlöpare bör sikta på långpass som varar upp till tre timmar. Springer man längre än så blir stressen på kroppen så pass stor att den överskuggar träningsfördelarna.

Har du sprungit långpass på 2–3 timmar regelbundet och i rätt tempo, och därefter trappat ner innan loppet, kommer du inte att ha några problem med maratonsträckan på tävlingsdagen. Ett bra upplägg är ett långpass varje vecka under sex veckor: 2 timmar, 2,5 timme, 3 timmar, 2 timmar, 2,5 timme, och slutligen 3 timmar. Tre veckor före tävlingsdagen börjar du istället trappa ner träningsdistansen. 

Inte för långt.
Den lämpliga distansen på långpasset bör vara 1,5–2 gånger så lång som ditt normalpass. Ett annat sätt att bestämma distansen på långpasset är att låta det bli 20–30 procent av din totala träningsdistans under en vecka. Springer du exempelvis 65 kilometer i veckan ska långpasset ligga på 13–19 kilometer.


Jag bara älskar www.runnersworld.se härliga tips och trix.

(google)


/ M A R I
Förändring krävs !!Förbjuda är ett ord jag hatar, och det är inget detta innebär. Men några förändringar måste in på schemat nu. Tror det helt klart är rätt tid för det.


x Hitta ett träningschema som passar inför Lidingöloppet 30 km
x Dra in på det onödiga "skåpätandet"
x Dokumentera min träning, på annat sätt än bara här på bloggen
x Promenera till jobbet
x Planera in en kväll/dag då jag gör ingenting

Tror detta är några mål som jag bara med lite jävlaranamma kommer klara galant.
Enkla grejer kan göra en stor skillnad. Sätt upp några mål du med. Du kommer klara det !!


/ M A R ITräningsinspiration !!
(google)


/ M A R I
Bantningsmyter !!

Det finns ofantligt många bantningsmyter som alla talar vilt om. Men vad är rätt egentligen?!. Är lightprodukter bättre?! Ska jag ta bort ett mål för att gå ned i vikt? Slutar jag gå ned i vikt tillslut? osv... Här nedan följer fem olika myter, som faktiskt jag själv hört talas om. Men i ärlighetens namn inte trott på en sekund.1. MYT !! Det finns en gräns för hur mycket du kan gå ned i vikt. Någon sådan gräns existerar inte. Om din viktminskning avstannar så beror det helt enkelt på att den energi du konsumerar motsvarar det antal kalorier du förbränner, vilket resulterar i att din ämnesomsättning sänks. Om du ligger kvar på samma vikt så ska du inte försökta åtgärda problemet genom att äta mindre, eftersom det är helt normalt att viktkurvan planar ut under vissa perioder. Du kan sätta fart på ämnesomsättningen igen genom att äta mer protein och variera din träning. Det viktigaste är att du har en realistiska målsättningar - ta reda på vad en person i din längd och med din kroppsbyggnad bör väga, och sikta på att gå ned så många kilo så att du hamnar i det spannet.

2. MYT !! Träningen är viktigare än kosten när du vill gå ner i vikt.  Det spelar ingen roll hur ofta dy sliter på gymmet eftersom det är kosten som är avgörande för hur mycket du minskar ditt midjemått. Träning är ett viktigt inslag i en hälsosam livsstil, men ny amerikans forskning indikerar att viktminskning till 80 % är beroende av kosten och till 20 % av motion. En hälsosam viktnedgång ligger på ett halvt till ett kilo i veckan, och det är betydligt lättare att uppnå detta mål om du skär ner på antalet onödiga kalorier än om du springer på löpbandet i en timme.

3. MYT !! Man går ner i vikt om man undviker mejeriprodukter. Mejeriprodukter får dig inte att gå upp i vikt - i vissa fall kan de till och med hjälpa dig att bli smalare! En ny amerikansk studie visar att kalciumet i mejeriprodukter kan bidra till ökad viktminskning. Testgruppen son åt mejeriprodukter gick ner mer i vikt än de som uteslöt dem helt eller åt bantningspreparat. Kalcium kan öka din ämnesomsättning och förhindra att kroppen lagrar fett. Mejeriprodukter sägs ofta vara feta, men i själva verket handlar det om att välja rätt sort - det funkar inte att frossa i glass. Håll dig istället till naturell yoghurt med låg fetthalt, mjölk och keso.

4. MYT !! Lightprodukter är bra för hälsan. Lightprodukter kan innehålla lika många kalorier som alternativen med högre fetthalt. Socker får ofta ersätta fettet för att de ska smaka bra, vilket innebär att du tillgodogör dig tomma kalorier istället för fettets ofta hälsosamma effekter. Goda enkelomättade och fleromättade fetter förser dig med energi, reparerar skadad vävnad och transporterar runt vitaminer i kroppen. Undvik kakor och desserter med låg fetthalt - de innehåller förmodligen för mycket kalorier i alla fall. Välj istället små portioner med livsmedel som innehåller nyttiga fetter som exempelvis avokado, chasewnötter, valnötter och mandlar.

5. MYT !! Man kan inte banta utan att räkna kalorier. Sluta räkna kalorier, utan välj istället mat som dämpar din hunger mest effektivt, sett till portionsstorleken. En tallrik gröt gör dig exempelvis mätt längre än en tallrik flingor, och innehåller dessutom massvis med mineraler, vitaminer, protein och kostfiber. Du bör alltså välja mat som håller dig mätt längre för att hålla dig smal. Grönsaker och frukt innehåller mycket näringsämnen, fibrer och vatten, och ger dig en mer långvarig mättnadskänsla utan att du får i dig onödiga kalorier.


Läs och begrunda. Var har ni för tankar kring detta??


(Hälsa och Fitness)


/ M A R I
Tröttheten höll på att ta mitt liv !!

Tänka sig, jag trodde nog allt att tröttheten skulle överta mitt liv. Har varit så fasligt trött dem senaste dagarna att jag nästan blivit rädd för mig själv. Visst, det finns orsaker till detta. Sena kvällar, fullspäckat schema på jobbet, tidiga morgnar och lite därtill. Allt detta medför nog en hel del. MEN, idag när jag vaknade till solsken var all denna trötthet som bortblåst. Jag skuttade upp ur sängen och har sedan dess flugit runt som i en dans hela dagen. Hm, ja det jag ville få fram var att de senaste veckornas dåliga väder kanske ställt till det. Kan det stämma?? Så nu håller jag tummar och tår för att solen tänkt stanna.....

Veckan rullar mot långhelg och jag hade tankar om att åka till Sundsvall, mysa med familjen, träffa vänner och busa med vår lille hundvalp. Men jag och min närmaste vän Mig Själv övervägde att stanna hemma. Spara närmare tusen kronor på tågbiljetter, passa på att göra ingenting, njuta av våren här i Sthlm, träna och bara vara ledig lockade mer denna gången. Ibland måste man bara få vara. Ser verkligen fram emot detta.
Vad ska ni göra på Sista April?

Nu ska här tillverkas en fruktsallad och sedan blir det 112 På Liv Och Död. Vi hörs imorgon !!Mycket att göra igen !!

Tiden bara liksom springer ifrån mig. Men ja, ikväll tänkte jag försöka knåpa ihop något/några smarriga inlägg. Ni får ha tålamod igen =).


Bjuder återigen på det bästa citatet


/ M A R IEnkel efterrätt !!
Ibland räcker inte tiden till och man måste hitta på något snabbt, för bjuder man på middag måste en god efterrätt självklart serveras. Denna blev familens efterrätt efter påskmiddagen.

Gammeldags vaniljglass med daim.

Låt glassen smälta, sedan krossar du daimen och öser ned den i glassen. Rör om ordentligt och sedan skjuts in i frysen. Hur enkelt som helst och möjligheterna till annan smak är stor. Ta vad du själv gillar :). Mums !!


/ M A R I


Hårprodukt !!
En kär kollega tipsade mig om denna hårprodukt.
Den ger volym och funkar super som torrshampoo.
Jag har aldrig testat, men inhandlade den i lördags och kommer efter användning ge er en recension.
Någon som använt den?
Den finns att köpa på exempelvis Kicks.

/ M A R IR.E.M - Losing My Religion !!Detta var sjukt länge sedan. Men banne mig så galet bra.

/ M A R IJobb på en söndag !!

Tänk vad jag kan ställa till det, osugen till tusen är jag att pallra mig iväg till jobbet. Men ansvarstagande som jag är så måste jag strax kila iväg. Föräldraföreningen har annordnat en fixardag med diverse målning, blomsättning, och annat småfix på skolgården. Allt för barnens skull, och jo det är en superbra idé. Men på en söndag??? Jag är ansvarig från skolans sida, så ja.. vad att göra ???.

Innan blev det gröt, kaffe, mys i soffan. Tur att jag är morgonpigg :)


..jag igår..


/ M A R ICraft Sport Bra W !!Denna snygging har fått Bäst I Test - recensioner i Fitness Magazine, och jag blir helt klart sugen på att klicka hem den och testa. Färgerna tilltalar mig något enormt också. Finns för 449:- på www.sportamore.se
Någon som har den?


/ M A R IEn grå men ack så mysig morgon !!

Vaknade av ett ryck och trodde jag försovit mig, sjukt segt. Men jag insåg rätt snabbt att det var lördag, men kunde inte somna om så här blev det en tidig uppstigning, gröt, kaffe, nyhetsmorgon, tidning och massa kvalitetstid. Känner mig såhär i efterhand väldigt utvilad ändå.....

Vad ska ni göra denna gråa lördag?

Igår blev det aw hos en kollega, med mat, vin och massa skratt. Underbart !!! ♥..min morgon i soffan..


/  M A R I


AW !!

Jaha, då var det fredag igen. Tycker mig dock minnas att jag sa det nyss, men det var ju ändå en hel vecka sedan. Ruskigt så snabbt tiden går...........

Idag bär det av till en kollega på AW, vilket ska bli så sablarns trevligt. Det är helt klart på tiden också !!!!!! Finns stor chans till mycket skratt, så det är lika bra att förbereda magen på träningsvärk imorgon.

Vad är era planer för kvällen?

..en sådan skulle man kanske blanda sig ikväll..


/ M A R I
3 vanliga tävlingsmisstag !!

Nerverna brukar sitta på utsidan och du gör allt för att ladda riktigt ordentligt inför ditt kommande loppet, kanske det springs redan imorgon?! Men alla gör vi våra misstag, glömmer, klär oss för varmt eller helt enkelt inviger ett par nyköpta skor under loppet. Här nedan följer 3 riktigt vanliga misstag......


1. Glömma kläder.
Se alltid till att lägga fram kläder, prylar och allting annat du behöver redan kvällen före tävlingen. Om det kommer att bli en regnig dag kan du göra ett hål i en sopsäck av plast som du kan trä över kroppen för att hålla dig torr och varm innan start.

2. Nya skor.
De kläder och skor du ska springa i ska inte vara nya. Du ska ha sprungit flera träningspass i dem så att du vet att de fungerar som de ska. Det är inte kul att få skavsår - vare sig av skorna eller kläderna - under ett lopp.

3. Gå ut för hårt.
När du är vältränad och laddad är det lätt att starta loppet i ett för högt tempo. Se till att hålla igen, annars straffar det sig mot slutet. Försök följa en farthållare som springer i det tempo du planerat att hålla. Det är roligare att ha krafter kvar och kunna avsluta andra halvan av loppet snabbare än det första.


www.runnersworld.se


/ M A R I
Fulltecknat schema !!

Nej, jag har inte glömt er. Jag har bara förbaskat mycket att göra, hela tiden. Just precis denna veckan är det lite extra mycket också, typiskt. Men jag är snart på den "vanliga" banan igen, och då kommer det komma många om inte massa smaskiga inlägg. Ha tålamod bara !!!

Medan ni väntar med spänning på vad som komma skall, så kan ni berätta vad ni pysslar med denna veckan? :)


..idag ska jag ut i trollskogen och springa..

/ M A R ISpring intervaller !!

Långa, långsamma träningspass är basen i löpträningen, de bygger upp hjärt- och lungkapaciteten. Men för att bli en snabbare löpare måste du också ta dig ur bekvämlighetszonen. Du måste lära musklerna att producera energi även när syretillförseln inte är tillräcklig.

Då handlar det om att höja mjölksyranivån, den nivå där musklerna producerar mer mjölksyra än vad kroppen klarar av att ta hand om. Det gör man bäst genom att träna intervaller, det vill säga snabba rusher på 70–90 procent av din maximala förmåga.

Mellan intervallerna vilar du genom lätt joggning eller gång. Springer du intervaller regelbundet kommer du att höja din mjölksyratröskel samtidigt som ditt genomsnittliga tempo på långpassen kommer att bli högre. Här följer fyra tips för att få upp farten. Välj ett tempo som du klarar att hålla i samtliga intervaller under ett och samma löppass.


Högintensiva intervallpass.
Den här typen av intervaller kallas för sprintintervaller. Det handlar om att ge nästan allt under 8–12 intervaller. De kan vara bra att ta till när man vill få upp farten inför någon tävling. Men de tar hårt på kroppen så kör aldrig ett sådant här pass mer än en gång i veckan.

UTFÖRANDE 10–15 minuter lugn jogg som uppvärmning. Därefter intervaller: 10 x 90 sekunder i 90 procent av maxfart. Vila 45–60 sekunder mellan varje intervall. Avsluta med några minuters lugn jogg.


Pyramider.
Tänk dig en grafisk linje som visar din ansträngningsnivå –med en stigning, en topp och en följande nedvarvning. När man springer en pyramid blir intervallerna gradvis längre för att sedan vända och bli kortare. Det här lär dig att hålla farten, även när du känner dig allt tröttare.

UTFÖRANDE
Spring 50 m, 100 m, 200 m, 400 m, 200 m, 100 m, 50 m. Eller: 1 min, 2 min, 4 min, 2 min, 1 min. Löp på 75 procent av max, vila lika länge mellan de olika intervallerna som de tog att springa.

Cirklar.
Löpare glömmer ofta bort coremusklerna, men den här träningsmodellen bygger upp så väl corestyrka som överkropp och balans. Att blanda konditionsträning med styrka är ett utmärkt sätt att bygga upp din uthållighetskapacitet.

UTFÖRANDE
400 m snabb löpning, 15 armhävningar, 30 situps, 15 tricepsdips, 400 m löpning, 15 upphopp på stället, 20 situps, 15 tricepshävningar (med händerna ihop), 400 m löpning. Upprepa en eller två gånger med en minuts vila emellan. Avsluta med lätt jogg.

Fartlekar.
Följ dina spontana infall. Spring snabbt, långsamt, gå, ta långa kliv, ta korta. Spring en bit på vägen och kanske en bit i skogen. Alltså, spring som andan faller på. Leken ger en känsla av frihet och piggar upp om löpträningen börjar kännas rutinartad.

UTFÖRANDE
Gör vad du vill! Men håll de snabbaste intervallerna korta– aldrig mer än två minuter åt gången.www.runnersworld.se


/ M A R IInspiration !!Så sant som det var sagt


/ M A R IMördarpass deluxe !!

Första timmarna på jobbet spenderades i en aula, på gymnasiet som ligger intill vår skola. Där blev det sång, dans och massa annat skoj. Detta gjorde min dag kan jag säga, jag kommer till insikt varje gång när jag sjunger, dansar, spexar eller liknande att jag faktiskt älskar det. Endorfinerna spritter i kroppen och jag blir helt till mig. Ni som känner mig väl vet nog precis vad jag talar om :).  Så ja, dagen har varit jättebra. Det känns helt klart att jag gör dubbelt i veckan dock, men snart är det helg igen. :)

Dagens träning (cirkelfys). Då instruktören kör olika typer av övningar varje gång, så kan vissa pass kännas lättare än andra. Det beror lite på hur och vad hon lägger fokus på. Men idag började hon passet med "Idag tänkte jag köra ett av mina tuffare pass". Det är alltid lika kul att höra en sådan mening innan passet !!!!!!!! Jag bet ihop och köttade på riktigt rejält idag faktiskt, till och med så mycket att instruktören kom fram och berömde mig efteråt. Tack det behövdes, för jäklar vad slut jag är.............

..jag bara älskar dom..

 
/ M A R I
Polar RCX3 !!- Funktionen Träningseffekt ger dig direkt feedback efter varje träningspass
- Hjälper dig att träna med rätt intensitet och med personliga sportzoner
- Gör det möjligt för dig att dela din träning med dina vänner via sociala medier
- Loggar kontinuerligt din träningsrutt, hastighet och sträcka via den externa G5 GPS-sensorEfter intervallpasset med Carolina i lördags insåg jag att jag måste önska/inhandla mig en pulsklocka, för den underlättar verkligen saker och ting. På många olika sätt. Så ni där ute, jag fyller år om ganska exakt en månad, den svarta klockan ovan vore ju något. Bara så ni vet ;).

Använder ni pulsklocka?


/ M A R IGott och blandat från helgen !!


Helgen bjöd bland annat på härlig läsning, kaffe, massa c-vitamin, väldigt märkligt väder, goda frukostar och träning. Helt klart en mycket väl godkänd helg. Tackar Carolina för en bra helg !!!!


/ M A R I9 kilometer !!

Men jadu, tröttmössan har varit på idag. Jag har känt att ett mindre nervsammanbrott varit på gång under hela dagen, nerverna har liksom varit utanpå kroppen. Antar att helgens rubbade sömnrytm ställde till detta, men så måste det få vara ibland också. Imorgon är jag pigg igen :).

Jag vikarierar som lärare hela denna veckan också, vilket säkert kommer medföra att tröttmössan åker på fler gånger. Då av den anledningen, att jag jobbar nästintill dubbelt. Men men....så länge det är kul är det okej. Bla bla bla, vad har ni haft för er idag?!

Dagens träning.
Oj oj oj, idag flöt det på som aldrig förr. Lördagens intervallpass har nog banne mig redan lämnat spår efter sig. Kan det vara möjligt? För hujeda mig vad enkelt det kändes att springa idag. 9 långa kilometrar blev det, i sådär lagom motvind genom nästan hela passet. Nu laddar jag om, imorgon blir det cirkelfys./ M A R I
Ät för styrka !!Denna bok vann jag inne hos fina  http://carrostraning.blogspot.se/ . Den ramlade ned i min brevlåda förra veckan, så jag har redan nu hunnit läsa en större dela av boken. Som innehåller väldigt kloka, värdefulla och innehållsrika ord samt många fina recept, på bra mat som gör kroppen stark. På många olika sätt.


Tack snälla du Carro !!!


/ M A R IEtt brev på posten !!

Ibland när jag vet att saker och ting ska dyka upp i brevlådan, blir jag som ett litet barn, som på julafton nästan. Dagarna till det dimper ner något i lådan blir till miiiiilslånga dagar, trots att det kanske bara handlar om 2 dagar. Jag bara älskar att få riva upp paketet/kuvertet och sedan njuta, läsa eller vad nu jag ska göra med innehållet. Känner ni igen er ?

I veckan som var hände detta mig:

..ett ljuvligt kuvert med ett väldigt intressant innehåll, men vad det är får ni veta senare ;)


/ M A R IEn ljuvlig morgon med Norah Jones !!

Hej och godmorgon fina ni ! ♥

Viiilken mysig morgon jag har haft. Jag vaknade vid 07-tiden, men valde att ligga kvar. Låg och funderade, drömde mig bort, somnade om i små stunder, värmde mig gott under det tjocka duntäcket och fortsatte sedan fundera kring olika saker och ting. Steg upp vid 08.30, gjorde en stark kopp kaffe och rörde sedan ihop min grötfrukost. Den smakade ljuvligt, likaså kaffet och sången från Norah Jones. Livskvalité !!!!!

Idag blir det lite gott och blandat, vad vet jag egentligen inte haha. Löpning med Carolina och något annat påhitt med en viss person är planerat i alla fall. Det blir säkert bra ska ni se.


/ M A R IIntervallpass !!

Men hej och hå vad vi latade till oss i morse, båda två suckade djupt när vi började tala om löpningen. Ska vi ställa in? Är det inte för mycket snöslask på vägarna? Orkar vi egentligen? Ja, bortförklaringarna var många. MEN, musik på hög volym och några peppande ord till varandra gav vi oss iväg. Löpning i skogen blev det aldrig tal om, eftersom snöslasket stod oss upp till fotknölarna. Vi tog beslutet att köra intervaller istället, följt efter den så kallade pyramiden.....

7 min uppvärmning
1 min i högt tempo
30 sek vila (gående)
2 min i högt tempo
30 sek vila (gående)
3 min i högt tempo

...detta gjorde vi i fyra omgångar innan vi sprang ned under den sista halva kilometern. Med tanke på våran inställning innan var detta helt ofattbart skönt, trots snöslask och dyblöta skor genom hela rundan.

Carolina passar på att hälsa på en kompis ikväll, och jag själv passar på att ladda batterierna för både morgondagen och veckan som kommer. Vad gör ni?

..två dyblöta skor på torkning..

/ M A R I


En fredag som kändes som en lördag !!

Men gud så jag älskar detta, när man faktiskt hittar på något storslaget på fredagen, så att det känns som helgen förlängs. Jag vaknade nämligen upp för en stund sedan och trodde det var söndag. MEN, vilken lycka att det bara är lördag :). Mindre lycka är att det ligger ett tjockt snötäcke utanför fönstrena. Hm, vad hände liksom?

Fredagskvällen började med 2,5 timmes sömn i soffan för att sedan svida om och åka in till stan. Biljard, dart, öl och Hotell Malmen blev det för kvällen. Urtrevligt helt klart !!!!! Sedan packade jag och Carolina oss hemåt, vid sisådär 03.15 dök vi upp här hemma. Vad gjorde ni igår?

Uppdatering kring vår tänka löprunda i Lidingölopps-spåret, hm. Vi ställer nog in den pga snö och slask. Det blir kanske en skön runda längst vägarna här på ön istället. Vi får se !!!!

..jag igår..


/ M A R INorrland kommer till Stockholm ikväll !!

En kort vecka på jobbet lämnar jag bakom mig och det gör jag med välbehag, vädret och allt som varit i veckan gör mig lite förvirrad. Men vilken tur att helgen då är här, eller vad säger ni? Visst ska det bli skönt?

Wooohoo !!!!!!!! Vet ni, jag får finfint besök av Carolina i helgen, vilket ska bli så oerhört kul. Det var alldeles för länge sedan vi sågs, så jag tänkte faktiskt passa på att njuta av vareviga sekund hon är här. Blir ni avis ?? :)

Jag och Carolina har ju antagit utmaningen att springa Lidingöloppet 30 km i år, och ja, det måste börjas tränas i tid. Så vi ska faktiskt försöka springa en del av banan imorgon, för att känna på terrängen. Känner mig sjukt pepp.

Vad ska ni göra i helgen?

..för några dagar sedan..

/ M A R IUtomhusträning gör dig gladare !!

Enligt mig skulle man kunna fastställa en sådan här sak utan undersökningar. Frisk luft Vs Ett varmt gym?? Vad väljer du? Banne mig om du svarar fel :)


När solen skiner från en klarblå himmel blir du automatiskt på bättre humör. Passar du samtidigt på att motionera i det fina vädret blir du ännu gladare. Du mår dessutom bättre rent fysiskt jämfört med om du tränar inne på ett gym. Men även om vädret inte är det allra bästa får vi ut mer av att träna utomhus än inomhus. Det visar en undersökning från universitetet i Peninsula, USA och Europeiska Centret för Miljö och Hälsa (ECEHH).

Forskarna jämförde en lång rad undersökningar av både det mentala och fysiska träningsutbyte som blir följden av att träna inomhus respektive utomhus och deras slutsats är tydlig: Känslan av mental tillfredsställelse blir starkare om man tränar utomhus i frisk luft och solljus istället för inomhus.

Utomhusträning gör oss mer positiva, ger oss mer energi och verkar avstressande, menar forskarna.

Samtidigt gör utomhusträning att vi inte känner oss lika spända, förvirrade eller arga som när vi tränar inomhus. Slutligen har de som föredrar att träna utomhus en starkare vilja att fortsätta träna än de som till exempel tränar inne på ett gym.

Vad det beror på kan inte forskarna ge någon direkt förklaring till. Det finns dock goda skäl att lämna träningslokalen ibland och ge sig ut och träna under en bar himmel./ M A R I2 filmtips !!

Hunger Games.
Rätt brutalt att spela in en sådan film tycker jag, där ungdomar sätter sitt och andras liv på spel, bokstavligt talat. Att sätta en åldersgräns på 11 år är också lite underligt, jag skulle nämligen aldrig ta med mig en yngre person på denna filmen. Men för att gå förbi det riktigt brutala i filmen så måste jag faktiskt säga att filmen var riktigt bra. När sitt eget liv står på spel så kan man nog ta sig an vad som helst....

Tin Tin.
Jag trodde aldrig jag skulle sätta ett gott betyg på en sådan här film, då jag inte är en stor fantast av tecknat. Men en regnig dag, då man bara vill krypa upp i soffhörnet passar en sådan här film väldigt bra, för både stora och små. Filmen bjuder på det mesta, humor, spänning och välgjorda scener.

Har ni sett någon av dessa?


/ M A R I


Började med en sovmorgon !!

Gaaaahh !! Nu längtar jag till jobbet. Är det inte underbart att kunna känna så?. Har varit ifrån mina kära kollegor och barn i en hel vecka, men det känns som en hel evighet. Min lediga tid har varit välbehövd och fylld med massa kärlek, sådant som själen behöver ibland. Men nu är jag mer än fit for fight, och det känns riktigt bra.

Idag börjar jag med sovmorgon och det vet vi alla vad det innebär, tidig uppstigning, kaffe, nyhetsmorgon och massa mys. ♥

Hur skulle er sovmorgon se ut?
..innan jag traskade iväg till jobbet fyllde jag kroppen med massa gott..
..apelsin, avokado, banan och surdegsbröd med kalkon..

/ M A R IÅhlens !!Det blev två linnen (2 st för 99:-) och tre par strumpor (3 par för 69:-) från Åhlens härom dagen.


/ M A R I
Löpning: Ta nästa steg !!

När du kommit igång med löpningen, springer flera gånger i veckan och tycker att du finner en inre balans med det, då är det nog dags att ta löpningen till en annan nivå. Just för att få variation och förändrade resultat. Här nedan följer några enkla tips på hur du kan lyckas.


Genom att löpa i mer kuperad terräng eller anmäla dig till ditt första lopp utmanar du dig själv på att träna hårdare vilket både stärker musklerna och stimulerar hjärnan. På det sättet kommer du sakta men säkert få ut ännu mer av din löpning.

Träna backar.
Börja med en backe som är 40–50 steg lång. När du närmar dig stigningen, minska tempo och steglängd. Då kommer du klara backen utan problem. Gå nerför backen som återhämtning. Börja med två repetitioner första gången, lägg till en repetition för varje pass, till dess du nått upp till sex repetitioner.

Varför?
Backar gör dig starkare.

Hur ofta?
En gång i veckan.

Snabbpass.
Värm upp, gör sedan tre till fyra fartökningar, i 30 sekunder. Accelerera från lugn joggning till ett tempo där du har svårt för att prata. Håll tempot i 15 sekunder och återgå sedan till joggning. Gå i en minut. Upprepa. Varva ner. Lägg till en eller två accelerationer för varje träningspass. Siktar du på ett femkilometerslopp, fortsätt tills du nått upp till fjorton repetitioner.

Varför?
Snabb löpning tränar hjärta, lungor och muskler att arbeta hårdare.

Hur ofta?
En gång i veckan. Se till att vila dagen innan.

Tävlingsfart.
Värm upp, löp ett varv på en löparbana i tävlingsfart. Vill du springa 1600 meter (3 och ett halvt varv) på 10 minuter, löp varje fjärdedel av banan på 37 sekunder, och gå i mål på 2.28. Lägg varje vecka till ett kvarts varv i den farten, tills du klarar tre varv. Då kan du pröva att springa 1600 meter på 10 minuter.

Varför?
Det vänjer dig vid den nivå som krävs för att nå ditt mål.

Hur ofta?
En gång i veckan, men inte på samma dagar som back– eller snabbträning.


/ M A R ITar det lugnt ett par dagar !!

Tog inte orken till mig för att knappa ihop ett inlägg igår, energin blev som bortblåst efter besöket på Karolinska trots att allt gick som det skulle. Kan tänka mig att ingreppet och de antal rör blod jag gav bort gjorde sitt, men idag känner jag mig helt okej. Lite slö bara. Hur mår ni?

Fick order från läkarna att ta det lugnt i några dagar, så skutta runt och bjuda kroppen på endorfinorgasmer får vänta. Men till helgen var det fritt fram igen, så nu ska jag ladda batterierna ytterligare lite :).

Hur ser er träningsvecka ut?
..precis som Alvin ska jag göra, slappa och bara njuta av nuet..

/ M A R I
Bättre struktur gör dig till en bättre löpare !!

Träning: Vad är din plan för nästa träningspass? Du kanske springer efter dagskänsla, långt, kort, snabbt eller långsamt. Det är inget fel på det förhållningssättet, i det korta perspektivet. Men på längre sikt är det bättre att ha lite mer struktur på träningspassen.

En bra träningsplan håller dig motiverad och förbättrar formen samtidigt som skaderisken minimeras. Så här lägger du upp en perfekt träningsvecka.
Innehåll
En idealisk vecka ska innehålla ett längre löppass som förbättrar uthållighetsförmågan, ett backpass som bygger upp styrkan och ett löppass i vackra omgivningar eller i trevligt sällskap, som inspirerar dig till fortsatt löpning. Lägg även in ett snabbpass om ditt mål är att bli snabbare.

Löpningen
Springer du varannan dag får svaga punkter som knän, fötter och höfter tid att återhämta sig. Löp långa, långsamma pass på helgerna då du har mer tid. Vardagarna är idealiska för kortare backpass och lättare pass i inspirerande miljöer. Springer du snabbpass är det viktigt att ta ledigt dagen före och dagen efter passet, för återhämtningens skull.

Vilodagar
Det kan vara bra med någon slags fysisk aktivitet även på vilodagar. Kanske simning eller vattenlöpning, något som piggar upp huvudet, gör dig motiverad och bränner fett. Syftet är att träna utan att sätta press på höfter och knän.

Varierande veckor
Du kan hålla fast vid samma träningsschema vecka efter vecka och variera träningen bara genom att växla rundor och träningskamrater. Är du fokuserad på ett speciellt mål, till exempel en tävling eller en ny distans, växla mellan intensiva och lätta träningsveckor.

www.runnersworld.se


Carolina, detta kanske är något värt att tänka på för oss ??
..en bild från Premiärmilen..

/ M A R IBildregn från Påsken !!

Ett litet plock från mina minnen från Påskhelgen ♥

/ M A R I
Påskhelgen är snart över !!

Med blandade känslor packar jag nu ihop väskan och börjar ladda för en resa ner till Stockholm igen, mamma och pappa gör mig sällskap ner. Känns skönt. Helgen som varit har i huvudsak bestått av massa värme, från både den ständigt sprakande brasan och från alla varma kramar från familjen. Löpning x3, god mat och dryck, spel, bakning, påskägg, skratt, film, promenader, sol, fågelkvitter, minusgrader, snö och mycket annat är också värmande saker som förgyllt mina dagar i Sundsvall. ♥

Men nu är mina mänskliga batterier laddade till max och jag känner mig redo att entra veckan som kommer, med all dess innehåll. Morgondagen är en ledig dag, för mig och föräldrarna i alla fall, jag ska nämligen spendera förmiddagen på Karolinska Sjukhuset för diverse prover. Önska mig lycka till !!!! Sedan består veckan av jobb, träning, besök av Carolina i fem dagar och för oss blir det tema löpning. (mer om det i ett annat inlägg).

Vad har du för planer?

P.S Jag gjorde ett byte, idag får bli en vilodag istället. Mina ben klarade inte av att vara stilla igår nämligen, så jag gav mig ut på en runda, med intervaller i fokus. D.S

..ett värmande inlägg..

/ M A R IVi reder ut begreppet "håll" !!

Plötsligt hugger det till i sidan och du måste avbryta löpturen på grund av smärtan. "Håll" brukar vi kalla det, och jag är riktigt säker på att fler än jag alltid trott att "håll" berott på syrebrist i mjälten eller tarmarna. Har jag fel?. Men jag har hittat en annan teori, som jag faktiskt tycker är trovärdig. Läs och kommentera gärna?Idrottsexperter har ännu ingen definitiv förklaring till vad håll är. Tidigare trodde man att det berodde på syrebrist i mjälten eller tarmarna. Men den förklaringen har helt vederlagts. Vissa anser att den mest sannolika förklaringen är att man får håll när man utsätter sina ligament (ledband) kring magsäcken för utsträckning och belastning. Det sker vanligtvis när man rör sig snabbt upp och ned, som t.ex. när man springer.

Mellangärdet kan tränas upp.
Den teorin stämmer med att många upplever att de får håll om de äter kort tid före träningen. Då är magen tyngre och belastar ligamenten mer. Teorin förklarar också varför otränade löpare oftare får håll än erfarna löpare. Ju mer vältränad du är, desot bättre har dina ligament vant sig vid belastningen från rörelsen som går upp och ned.

En annan rådande teori är att andningsmuskeln (mellangärdet) överbelastas när kroppen plötsligt behöver mer syre. Det leder till att mellangärdet får överarbeta, vilket kan medföra kramper om du måste dra djupt efter andan. Men mellangärdet kan tränas upp så att det klarar att leverera den nödvändiga luften och syret. Många elitlöpare har t.ex. använt yogaträning för att stärka de djupa andningsmusklerna så att de klarar belastningen när man springer hårt och länge. Andra ser till att andas djup och lugnt medan de springer.

Förebygg håll.
Enligt experter på löpträning finns det två sätt att förebygga håll. Undvik att äta en stor måltid upp till tre timmar innan du springer, och bygg upp träningen så att du inte överanstränger dig. Det gäller i synnerhet under den första halvan av löpturen. “En del löpare startar i för högt tempo, vilket gör att man blir andfådd, inte kommer in i en bra löprytm och därmed lättare stressar kroppen. Det kan ge håll”, säger den tidigare elitlöparen Gitte Karlshøj, som i dag arbetar som fysioterapeut.

Gitte Karlshøj har själv lidit av håll. Hon undviker att äta innan hon springer, men låter dessutom bli att dricka timmen fram till löpturen. I stället dricker hon 2–3 dl vätska någon minut före löpturen, vilket förebygger att hon drabbas av håll.

Om olyckan är framme.
Är olyckan ändå framme finns det inget annat att göra än att sänka farten och fokusera på andningen eller helt stanna upp i ett par minuter. En del kan få håll att försvinna genom att knyta händerna, och enligt experter kan du spänna ut framsidan av kroppen när du känner smärtorna. Du kan också trycka upp ett par fingrar under revbenskanten för att spänna ut mellangärdets muskulatur för att försöka lindra smärtan.


www.aktivtraning.se


(google)


/ M A R ISummering av veckans träning !!

Måndag: 9 km underbar löpning.
Tisdag: Cirkelfys 55 minuter + 3 timmar på gående/stående fot på Skansen.
Onsdag: 2x2 km promenad till skogen med barnen, plus bus och lek i några timmar.
Torsdag: Vila.
Fredag: 6 km löpning + styrka (mage).
Lördag: 7 km underbar löpning i vårsolen.
Söndag: Vila


Påskafton blev till Påskdagen och den startade med solsken och en god frukost, solen valde tyvärr att gå bakom moln och kylan kom att anlända istället. Men jag myser framför en brasa och mår riktigt gott. Hur har ni det?

Senare idag åker jag in till stan, förhoppningsvis kanske jag kan möta upp någon av tjejerna. Annars blir det mys hemma och förbereda resan hem till Stockholm imorgon.

..en mysig bild nedanför mig i Sthlm..

/ M A R IEn Påskafton utöver det vanliga !!

Tystnaden kittlade mina kroppsdelar på ett magiskt och försiktigt sätt imorse när jag vaknade, klockan hade nog bara slagit några minuter över 07, men mina mörkgröna ögon och min pigga kropp ville vakna till liv. Inget mig emot. Jag smög upp, tassade precis som när jag var liten, för att inte väcka någon. Mysiga och varma kläder åkte på, ett stort glas vatten intogs och sedan kröp jag ned i soffan, framför den sprakande brasan och läste min bok jag mer än gärna sjunker in i. En M A G I S K morgon ♥  Efter en stund bröts tystnaden och jag fick med detsamma sällskap, av både vuxna och barn. En stor och härlig frukost intogs, med solen strålandes in genom fönstret. En ny och helt underbar dag hade påbörjats. Vid 10-tiden bytte jag om, snörade på mig löparskorna och gav mig iväg. Kroppen bara skrek efter att få göra av med massa energi. Solen smekte mina kinder under hela rundan, som slutade på 7 km. Lunch och mys med syskonbarnen fortsatte dagen, och nu tänkte jag avsluta detta inlägg och fortsätta fira Påsken med min kära familj.

Hoppas ni alla mina läsare har det lika underbart !!!


/ M A R IDon Omar - Danza Kuduro ft. Lucenzo !!
Gissa om jag längtar till sommaren när jag hör denna låt. Med en drink i handen och en lång natt på dansgolvet.
- Underbart -


/ M A R IEn låååång och tråkig dag !!

10 timmar sömn i mitt gamla flickrum gjorde susen, så nu är jag piggare än någonsin och peppad inför världens längsta och mest tråkigaste dag. Ja, för så kommer Långfredagen alltid benämnas. Jag minns än idag hur lång och tråkig dagen var när jag yngre, jag bara väntade och väntade. Påskbestyren stog dom vuxna upp i halsen och barnen (läs:jag) längtade till dagen D, då påskägget skulle letas, värpas eller hur jag nu lyckades få mitt efterlängtade påskägg. Innehållet i ägget/äggen försvann dock lika snabbt som jag hann blinka. Men långfredagen kommer för mig alltid förbli en lång och tråkig dag, hur mycket eller lite jag än längtar efter påskäggen. Är det någon som håller med mig ?


Idag började med en god frukost, kaffe och massa sol utanför fönstret. Ut till vårat landställe bär det iväg senare, men först ska det bli en löprunda och lite styrketräning. Hur ser er dag ut ?..trots att det inte är lika varmt, varken för att ha shorts eller för att skydda sig från solen under ett parasoll så ska det grillas och njutas av god mat idag.. Hur underbart ?!?..


/ M A R I
Köttbaren i Stockholm !!

Igår blev det tight med tid, så jag skippade helt enkelt att skriva något. Men idag är jag åter och förhoppningsvis kommer det några inlägg senare :). Skärtorsdag och jag tänkte jobba några timmar, för att sedan packa väskan och ta tåget till Sundsvall. Oj oj så jag längtar.

Hur och vart firar ni Påsken?

Men över till rubriken. Igår besökte jag Köttbaren här i Stockholm, för första gången faktiskt men det var förtusan inte för sista gången. Vilken smakupplevelse. Kött på enligt mig lite annorlunda vis, men jag anar att det är så kött ska både smaka och serveras. Jag åt en oxchili-gryta som var bland det godaste jag stoppat i min mun. Så har ni vägarna för förbi Stockholm eller rent utav bor här, så tycker jag du/ni ska traska upp till Tegnérgatan 32 och njuta ett slag./ M A R I

Värme = öka dosen av MAGNESIUM !!

Rätt mycket text, men ge er verkligen tid till att läsa. Nu när snart sommarvärmen är här är detta extra viktigt, speciellt för er som är uthållighetsidrottare.Magnesium är ett hett samtalsämne bland uthållighetsidrottare. Med all rätt. Flera undersökningar visar med all tydlighet att brist på magnesium gör att risken för muskelkramp och träningsvärk ökar, vilket i sin tur försämrar prestationsförmågan.

Det beror bland annat på att magnesium är viktigt för överföringen av nervsignaler till musklerna. Har man brist på mineralet påverkas också prestationsförmågan eftersom muskelfibrernas annars så välkoordinerade samarbete försämras. Magnesium ingår också i ett komplicerat samspel med flera hundra olika enzymer som gör att kroppen kan omsätta näringsämnen till energi. Får man inte i sig tillräckligt med magnesium riskerar man till exempel att tappa orken helt under andra halvan av en lång löprunda.

Samtidigt är magnesium en nyckelfaktor i den vätskereglering som kyler ned kroppen under träning. I sommarvärmen är det med andra ord lättare att svalka sig om magnesium depåerna är välfyllda. Undersökningar tyder också på att träningsvärk förvärras om man slarvar med magnesiumintaget.

När det gäller långdistanslöpare och andra som tränar med hög puls, så beror magnesiumbrist helt enkelt på att man svettas ut mineralet. Svett består bland annat av vatten, salt och magnesium. Ju mer man svettas, desto större risk är det att få magnesiumbrist. Idrottsmän som tränar mycket under sommaren ligger till exempel i riskzonen.

Men innan man ger sig iväg till närmaste apotek och köper magnesiumtabletter, bör man först överväga om man tillhör riskgruppen som kan drabbas av magnesiumbrist. Genom en varierad dagskost är det inga problem att täcka kroppens nor- mala behov på cirka 350 mg magnesium per dag. Därtill kan man komplettera med det extra magnesiumbehov som regelbunden träning medför. Det beror, som tidigare nämnts, mycket på hur mycket svett som försvinner ut genom porerna. Ju mer man tränar och svettas, desto mer behöver man se över sitt magnesiumintag.

Exakt hur mycket magnesium man förlorar via svetten varierar från person till person. Undersökningar visar att en förlust på 10–20 mg magnesium per liter svett inte är ovanligt. Ett par timmars cykling i sommarvärme ökar snabbt dagsbehovet med 10–15 procent, och slarvar man med att återställa förlusten riskerar man efter några veckor att tära så mycket på kroppens resurser att kramperna börjar märkas på alvar. I likhet med t.ex. järn och D-vitamin bygger vi upp depåer med magnesium som kroppen kan ta fram när det verkligen behövs, men vid någon tidpunkt kommer de självklart att ta slut om man inte följer vissa förhållningsregler.

Under sommarhalvåret är det viktigt att öka magnesiumintaget med 20 mg för varje timme man utövar någon form av konditionsträning. Kosttillskott kan vara ett alternativ men det är både godare och billigare att välja naturlig kost – dvs. naturliga livsmedel med mycket magnesium.

www.aktivtraning.se

/ M A R IREEBOK Realflex Optimal W !!

Jag och skor, ja det var ju det. Men dom här kunde jag bara inte missa att köpa, speciellt inte när Stadium bjuder på 25 % på hela sortimentet. Jag döööör så snygga dom är !!!!!!!!!!!

Jag invigde dom igår och kan efter bara ett pass säga, jag älskar dom. Bästa skorna jag ägt !!!!

Träningsskor med 76 individuella sensorer som är mjuka och anpassar sig till underlaget. Sulan har en lägre profil än andra träningsskor vilket ger bättre respons och känslan av att träna barfota. Förstärkningar på sulan vid häl och framfot ger bra grepp och kontroll på alla underlag. Ovandelen i ventilerande syntetmaterial är smidig och har bra andasförmåga.


/ M A R I


Skansen och mördarpass !!

En iiiiiskall dag på Skansen, trots en hel del sol. Men gud så trevligt vi har haft det =). Tänk att vi vuxna också tycker det är så fantastiskt roligt att springa runt bland alla djur. En sådan här dag klagar jag absolut inte på det jobbet jag har. Kärlek.


Dagens träning. Jag räknar faktiskt in dagen på träningsschemat idag, många timmar har nämligen gått åt till att promenera. Först en rask promenad till jobbet, på 30 minuter och sedan 4 timmar på Skansen. Klockan 16.00 satt jag mig för första gången idag. Gissa om det var skönt? Dagen innebar cirkelfys (mördarpass) också, hej och hå vad det gick. Allt sitter i huvudet har jag hört, och idag vek jag inte ned mig en gång. Grymt !!!!
..igår efter bästa löprundan..

/ M A R IBehåll vitaminerna !!

Ibland sjunker jag in i väldigt intressant läsning, och igår fastnade jag i något som vi pratar dagligen om, grönsaker. Och alla vet att frukt och grönsaker är fullproppade med vitaminer, men frågan som jag faktiskt har ställt mig tidigare är, Hur gör man för att behålla vitaminerna? Svar nedan:Välj råvara efter säsong.
Ju färskare frukt och grönsaker du köper, desto högre är vitamininnehållet. Genom att välja råvaror efter säsong så ökar chansen att varorna är färska.

Använd frysen och bevara vitaminerna.
Om du har gott om plats i frysen så ska du passa på att utnyttja det. För nedbrytningen av vitaminerna slutar om man fryser ned matvarorna. Bär kan du till exempel frysa ned direkt, medan grönsaker håller bäst om de får ligga i kokande vatten (förvällas) en kort stund innan du fryser ned dem.

Behåll plasten på gurkan.
En gurka innehåller, bortsett från lite C-vitaminer, 95 procent vatten. Därför torkar den lätt ut om den ligger framme på köksbordet. Du kan minska risken för att den torkar ut genom att låta den tunna plasten sitta kvar på resten av gurkan när du har skurit upp några skivor. I allmänhet bör frukt och grönsaker förvaras mörkt och svalt. Stick gärna hål i plasten – på så sätt undviker du att det bildas kondens.

Vänta med att hacka.
Finhackad vitkål förlorar över hälften av sitt C-vitamininnehåll efter bara två timmar i rumstemperatur. Därför kan du bevara fler vitaminer om du väntar med att snitta, skala och hacka grönsakerna så länge som möjligt när du lagar mat. Vänta också med att ta fram frukt och grönsaker tills det är dags att äta. Ljus och luft bryter gradvis ned vitaminerna.


www.aktivtraning.se

Visste ni detta?

(google)


/ M A R ITrain Hard !!
/ M A R IEndorfinorgasm !!

Påsklov för barnen och lugnet lägger sig direkt på jobbet. En tredjedel av barngruppen var närvarande, vilket resulterade i att vi, eller ja, några av oss kunde sätta oss ned och planera, rensa, spåna på framtiden...osv.. Sådant som man liksom inte hinner annars. Grymt bra. Imorgon blir det Skansen med gänget !!


Dagens träning. DÄR SATT DEN !!!!!!!!! Årets löprunda avverkades ikväll och jag bara njuter av känslan. En endorfinorgasm helt klart. En löprunda behöver inte vara flera mil lång för att den ska kunna kännas sådär oslagbart bra, kvällens runda slutade på 9 km och jag är banne mig sjukt imponerad. Kan något annat slå den känslan? - Nej, jag tror faktiskt inte det. ♥

..en bild från i vintras, men jag tror mig minnas att jag var nästan lika nöjd här..


/ M A R I


En ny träningsvecka !!

Förra veckan lade jag allt krut på att komma upp till ytan igen, och såhär i efterhand kan jag konstatera att det nog med all säkerhet är pollensäsongen som gett mig en snyting. För allergitabletterna gjorde susen, bara efter någon timme. Att jag inte kom på det tidigare var kanske dumt, men samtidigt bra, för då fick både jag och min kropp en välförtjänt och ordentlig vila. Fyllde istället veckan med andra saker som får hjärtat att bli lite extra varmt. Så behövligt.

Men nu är det måndag igen, och jag är laddad till tusen. Det är några dagar kvar till Påsk och det innebär en resa upp till Sundsvall, för massa mys med vänner och familj. Men löparskorna åker självklart med, sköna rundor med norrländsk luft i lungorna kan man inte få för många av. Eller hur?.

Jag kör igång redan ikväll, det blir löpning. Siktar på en långdistansrunda !!!

Hur ser er vecka ut ?!

(google)


/ M A R IH&M !!Två klänningar á 99:- och ett armband 39:- (?).
Med rabatthäften fick jag allt för 88:- Jag älskar att handla billigt.

/ M A R IIdag är jag ute i solen !!

Tänk så glad man blir när solen strålar. Allt blir så mycket enklare !!! ♥ Tyvärr visar termometern inte så många grader, men det stoppar inte mig för att njuta utomhus. Vad gör ni en dag som denna?

Kanske bästa låten och videon just nu.

/ M A R IEtt ställe !!

Hm, jag bara väntar. Väntar på en sjuk träningsvärk. För så som vi dansade igår är jag rätt säker på att den kommer infinna sig. Vilken kväll !!! Tacos, några öl, musik, skratt och fula moves började kvällen hemma hos mig. Sedan blev det Hotell MalmenSöder, för lite snack och en öl. Vi traskade sedan vidare till Ett Ställe där vi spenderade hela kvällen på dansgolvet, sånär som på då vi var på toaletten eller klunkade i oss vatten. Shit, tänker jag efter så kan jag summera att vi dansade i 4 timmar. Sjukt. Men galet roligt :). Mera sådant...

Det jag är mest nöjd över är att jag mår prima ballerina idag. Man KAN ha kul utan en massa alkohol.
Måste ni dricka massa alkohol för att kunna ha skoj på krogen?


/ M A R IRSS 2.0