Lidingöloppet, årets utmaning !!

Igår började jag tänka på höstens utmaning jag och Carolina gett oss in på. 30 km ?? Ja, tydligen. Detta stötte jag i samma veva på i tidningen som låg i mitt knä. Hm, jag fick en klump i magen.


Lidingöloppet är nog den löpartävling i Sverige där du kan tjäna mest på att ha förberett dig på rätt sätt. Därför har vi nu sammanställt våra tio bästa budord för hur du lyckas med träningen inför detta kraftprov.

Lidingöloppet är tufft men inte omöjligt. Till och med du som i dag är helt otränad kan vara en av dem som tillsammans med tusentals andra lika lyckliga tar sig i mål efter ett väl genomfört träningsprojekt.

Du kan klara loppet, bara du vet vad du sysslar med och tar den tid på dig som just du behöver, det visar all erfarenhet. Den enda reservation vi vill göra är att du i stället kanske bör sikta på nästa års lopp, om du känner att formen inte räcker till när det blir dags för start.


Vi tänker inte dalta med dig
Stora Lidingöloppet på 30 kilometer är ingen picknick, inget myslopp, utan en riktig tävling som ställer hårda krav på kroppen - ett långlopp fast i backar och med ett mjukare underlag som suger musten ur löparna.

Den fruktade Abborrbacken i slutet av tävlingen, som många tvingas gå uppför, skiljer skoningslöst agnarna från vetet, eller snarare dem som haft vett att förbereda sig från de slarviga och övermodiga.

Det är just därför som Lidingöloppet är kul - en riktig utmaning. Tänk bara efter före. Ta till dig de här tipsen. Träna och tänk rätt och du kan räkna med en stark, häftig, rolig, jobbig, tuff, härlig upplevelse. 


1. Spring inte oförberedd. 
Ta det hellre lugnt, träna systematiskt och spring hellre Lidingöloppet nästa år än satsa på ett omöjligt projekt som bara sänker självförtroendet. Välj med omdöme det som passar just dig, kanske 15-kilometersloppet är ett bättre alternativ?


2. Lägg upp en plan.
Grundkondition finns inte, det är ett fysiologiskt faktum. Din tidigare toppform finns kanske inte kvar utan är numera ett minne blott. Då gäller det att ta hjälp av en träningsplan. Ett alternativ är då att gå med i Min Utmaning och följa våra Lidingölopps-program som är anpassade för olika nivåer och slutmål.  


3. Ta god tid på dig.
I teorin kan en vältränad person runt 30 år träna upp sig och att ta sig runt 30 kilometer på kanske bara 12 veckor om han eller hon följer en strikt plan och inte skadar sig. Men det bygger på att inget går fel, och som alla vet går alltid allting fel som kan gå fel... Sätt upp gärna ett ambitiöst mål, men lägg till en del i planeringen för oförberedda händelser. 


4. Provspring.
Testa att springa halva banan ute på Lidingö om du har möjlighet. Spring inte hela loppet, det är en onödig påfrestning. Klarar du hälften så bör du klara hela loppet, det visar erfarenheten. Känns det inte bra bör du avstå. 


5. Vila. 
Vila hela dagen före loppet. Spring lätt veckan just före loppet och ganska lätt veckan dessförinnan. 


6. Träna i backar.
Lidingöloppet är (ö)känt för sina jobbiga backar. Backträning är själva nyckeln. Att bara träna på slätt underlag förbereder inte kroppen tillräckligt. Men du ska inte bara träna uppför för styrka och för att slippa mjölksyran, utan också utför för att springa avspänt i de många förrädiska nerförsbackar som brukar fresta hårt på lårets framsida.  


7. Variera träningen.
Med så lång förberedelse som krävs här bör du variera träningen så gott det går. Hitta löpkompisar. Testa olika underlag. Springa andra lopp. Blanda upp med lite annan träning ibland, som spinning eller work out. 


8. Förbered dig taktiskt.
Loppet är varierat och den som har erfarenhet av att ha sprungit banan har en klar fördel. Första milen brukar kännas trög. Mellan 10 och 15 kilometer är banan lätt och snabb för de flesta, men sedan följer det en halvmils berg- och dalbana med många backar, efter två mil är backarna längre men nu börjar man ana slutet. Sista kilometrarna känns förhoppningsvis lättlöpta - målet hägrar ju. 


9. Träna mentalt.
Orimliga målsättningar hör till de klassiska misstagen. Om du aldrig sprungit så här långt i skogen bör du vara nöjd med att ta dig runt. Om du vet med dig att du missat en del träning bör du inte sikta på personbästa.


10. Var beredd på överraskningar.
Banan kan kännas både lättare och tyngre än väntat. Särskilt för dig som aldrig sprungit den och kanske dras med i för högt tempo i början. Vädret varierar kraftigt från år till år, från sol och värme till kyla och frost. Ta hellre för mycket kläder än för lite. Vantar och mössa och extra tröjor kan du kasta av dig om de inte behövs. Se till att utrustningen inte skaver, använd ingenting nytt och oprövat.


www.runnersworld.se

/ M A R I



Kommentarer
Postat av: inspirєmє ♡

Lycka till! :) En riktig utmaning verkligen! Men kul att ha ett mål att träna inför!

2012-06-26 @ 09:52:56
URL: http://inspiremebymatilda.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0