Behåll vitaminerna !!

Ibland sjunker jag in i väldigt intressant läsning, och igår fastnade jag i något som vi pratar dagligen om, grönsaker. Och alla vet att frukt och grönsaker är fullproppade med vitaminer, men frågan som jag faktiskt har ställt mig tidigare är, Hur gör man för att behålla vitaminerna? Svar nedan:



Välj råvara efter säsong.
Ju färskare frukt och grönsaker du köper, desto högre är vitamininnehållet. Genom att välja råvaror efter säsong så ökar chansen att varorna är färska.

Använd frysen och bevara vitaminerna.
Om du har gott om plats i frysen så ska du passa på att utnyttja det. För nedbrytningen av vitaminerna slutar om man fryser ned matvarorna. Bär kan du till exempel frysa ned direkt, medan grönsaker håller bäst om de får ligga i kokande vatten (förvällas) en kort stund innan du fryser ned dem.

Behåll plasten på gurkan.
En gurka innehåller, bortsett från lite C-vitaminer, 95 procent vatten. Därför torkar den lätt ut om den ligger framme på köksbordet. Du kan minska risken för att den torkar ut genom att låta den tunna plasten sitta kvar på resten av gurkan när du har skurit upp några skivor. I allmänhet bör frukt och grönsaker förvaras mörkt och svalt. Stick gärna hål i plasten – på så sätt undviker du att det bildas kondens.

Vänta med att hacka.
Finhackad vitkål förlorar över hälften av sitt C-vitamininnehåll efter bara två timmar i rumstemperatur. Därför kan du bevara fler vitaminer om du väntar med att snitta, skala och hacka grönsakerna så länge som möjligt när du lagar mat. Vänta också med att ta fram frukt och grönsaker tills det är dags att äta. Ljus och luft bryter gradvis ned vitaminerna.


www.aktivtraning.se

Visste ni detta?





(google)


/ M A R I



Kommentarer
Postat av: Anonym

hejsan! Jag hoppas att allt är bra med dig. Jag har ganska nyss börjat blogga och skulle vilja veta lite hur min blogg kan bli bättre,och vad som är bra med den. jag hoppas även att vi kan följa varandra på bloglovin, säg till om du skulle vilja det :)



Kram / http://vendelagranberg.spotlife.se

2012-04-03 @ 13:37:24
Postat av: Sophie

Tack för tipsen, det mesta var nytt för mig :)

2012-04-05 @ 17:42:49
URL: http://blogg.improveme.se/mssophie/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0