Spring ifrån stressen !!

Alla lever vi under stressade situationer ibland. Dagens samhälle kräver oss på det, mer vissa gånger och mindre andra gånger. Men stress är något vi människor inte klarar av under längre perioder. Det är tyvärr något vi måste lära oss att leva med, men lika viktigt är det att hitta lösningar till att minska stressen. Jag som många andra (hoppas jag) vet att träning är en lösning, man brukar säga att "Kroppen vaccineras mot stress" när man rör på sig. Så jag tänkte faktiskt här och nu ge er några tips och samtidigt påvisa hur träningen faktiskt minskar stressen....


Träning som minskar stress.
Motion mot stress innebär inte nödvändigtvis att du måste TA I FÖR FULLT - det finns annnat som är lika viktigt.

-
Träna regelbundet.
Du bör träna minst tre gånger i veckan. Varje träningspass bör pågå i cirka 30 minuter. Om du är nybörjare och t.ex. bara orkar löpa i 10 min, kan du lägga extra energi på att göra styrkeövningar till du har tränat i en halvtimme.

- Pulsen ska upp - och ner.
När puslen ökar t.ex. under löpning, simning eller cykling, ökar produktionen av de olika kroppskemikalier som får stressnivåerna att sjunka. Men det finns också forskning som visar att när stora muskelgrupper omväxlande spänns och slappar av, ökar hjärnans produktion neurotransmittorer som får dig att slappna av och må bätre. Det kan därför vara bra att lägga in yoga eller pilates i ditt träningsprogram.

- Bygg upp formen gradvis.
Det är också viktigt att du tar dig tid att bygga upp formen. Många män gör ofta misstaget att springa en mil dagen efter de har köpt nya löparskor. Det kan leda till skador som hindrar dig från att utföra den fysiska aktivitet som kan minska din stress. Fokusera på att bygga upp formen gradvis, och kom ihåg att det är en halv seger bara att komma igång.

- Välj något roligt.
Det är otroligt viktigt att du hittar en motionsform som du gillar. För om du måste tvinga dig ut på löprundan eller cykelturen är det stor risk att du snabbt lägger av. Som tur är finns det många motionsformer att välja mellan, och du kan absolut kombinera löpträning med fotboll alt. med cykling eller simning.

- Kom iväg från jobbet.
För de flesta är dte bra att förflytta sig fysiskt från arbetsplatsen när de ska träna - om stressproblemen är jobbrelaterade. För till och med i den snygga gymlokalen i källaren kan det finnas personer som påminner dig om de saker som stressar dig mest.

- Träna på egen hand.
Om du är van att umgås med många människor på jobbet kan det vara bra att träna ensam. Jobbar du däremot mycket på egen hand kan det vara bra att träna tillsammans med andra - ensamhet kan nämligen också vara en stressfaktor.

Sådär, där har ni lite tips och saker ni ska/bör tänka på. Nedan kommer istället vad som egentligen händer med kroppen, hur snabbt motionen faktiskt ger effekt. Läs och njut.

- Efter första löprundan (kom ihåg att vilken motionsform som helst funkar).
* Fokus flyttas från de problem som annars hela tiden snurrar runt i huvudet.
* Du blir fysiskt trött - och sover bättre.

- Efter en månad
* Din kropp har redan blivit bättre på att hantera stress, bland annat tack vare att immunförsvaret blivit starkare.
* Din självkänsla har förbättrats, och det känns bra att vara aktiv eftersom du märker att du blivit starkare.

- Efter ett år.
* Din fysiska form är nu så bra att du löper betydligt mindre risk att drabbas av stress.
* Dina kostvanor har blivit sundare, och du har mycket mindre av stresshormonet kortisol i din kropp. Kortisol ökar t.ex. suget efter feta och söta matvanor.
* Den regelbundna motionen har förändrat sättet du lever. Du är gladare, sover bättre och fungerar på det hela taget bättre. Du har kommit in i en bra och självstärkande cirkel, och dina stressnivåer har sjunkit rejält.


-Mycket av detta, om inte allt faktiskt kan jag med egna ord säga att jag fullständigt håller med om. Ut och rör på er, jag lovar att ni redan efter några dagar mår mycket bättre. Inte konstigt att jag springer runt med ett leende på läpparna hela tiden :).

Informationskälla: Aktiv träning.





/ M A R I







Kommentarer
Postat av: My

Bra med tips :D

2011-11-28 @ 18:50:06
URL: http://fromdepptopepp.blogg.se/
Postat av: Annika

Mycket tänkvärt! :)

2011-11-30 @ 11:33:09
URL: http://tremil.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0