Iskall löpning !!

Jag är inte den som ger mig i diskussioner, speciellt inte när jag vet att jag har rätt. Vilket jag hade denna gången. Jag och en kollega tyckte inte riktigt lika i ett samtal angående hur man ska tänka, och när det passar, när det gäller träning utomhus på vintern. Nedanstående text googlade jag fram, hittade den på Runner´s World och ja, detta ansåg jag också var rimligt. Inte min kollega, som ni redan säkert förstår. Älskar när jag har rätt i sådana här samtal :).

Läs och kommentera gärna efter, om vad ni har för tankar och funderingar kring detta?


Träning:
Är det skadligt att springa när det är kallt? För det mesta går det utmärkt att springa utomhus hela vintern, men det finns ett par saker som du bör tänka på. Sporter som längdåkning, skidskytte och utförsåkning är bra exempel på att vinterkyla inte utgör något hinder för konditionsträning. Utövare av dessa sporter tränar ofta när det är kallare än femton minusgrader. Den som är nybörjare eller ovan med det svenska vinterklimatat bör däremot undvika att springa ute de dagar då termometern visar mellan 15 och 20 minusgrader.

Luftrören består av 44–48 mindre rör som bland annat skyddar bronkerna och lungorna mot kyla. Men luftrören är också känsliga för kyla. Att träna mycket i många minusgrader kan ge problem med luftrören, vilket visat sig hos vissa av våra elitskidåkare. Inled därför vinterlöpningen försiktigt och kontakta en läkare om du har problem med andningen när du springer i kyla.

Om du har astma eller känsliga luftrör kan en andningsmask eller munburen fukt- och värmeväxlare, som värmer inandningsluften, vara ett utmärkt hjälpmedel. Med varma kläder, fet kräm eller så kallad rånarluva för skydda ansiktet från köldskador, är du väl rustad.

Träna också med lite lägre intensitet, max 70 procent av din maxpuls, när det är kallt. Att springa en kall vinterdag då solen gnistrar över ett vintervitt landskap kan vara lika njutbart som att springa en solig vårdag, men i vinterlöpningen gäller det att använd sitt sunda förnuft.



..Innan en löprunda för någon dag sedan..

/ M A R I



Kommentarer
Postat av: susy

på sportlife här i Göteborg. Igår kom jag äntligen med på ett zumba pass :P

2012-01-27 @ 12:26:26
URL: http://susys.blogg.se/
Postat av: Malin

Håller med artikeln bortsett från en punkt: man ska inte smörja in sig i ansiktet om man ska ut i kylan! Det förvärrar det hela och man kan få köldskador.

2012-01-27 @ 15:43:32
Postat av: Zahraa

Sugen på en ny header? Isåfall, var med i min tävling. Där har du chansen att vinna en helt ny header och välja exakt hur den ska se ut. Headern ska göras på Photoshop!



Läs mina enkla regler och var med:



http://zahraas.myshowroom.se/tavling-vinn-en-header/#comment



Lycka till! :)

2012-01-27 @ 19:07:05
URL: http://zahraas.myshowroom.se
Postat av: filippa ♥

uh, springer också varje dag och det är nästan inte skönt när det är såhär kallt :/ är allt bra med dig? kram

2012-01-27 @ 20:20:46
URL: http://jffs.blogg.set
Postat av: sanna -saos.blogg.se

Intressant! Själv har jag astma och just nu är den extra besvärlig då jag varit sjuk men jäklar vad peppad man blir på att dra ut och springa! :)

2012-01-27 @ 20:57:30
URL: http://saos.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0