Bantningsmyter !!

Det finns ofantligt många bantningsmyter som alla talar vilt om. Men vad är rätt egentligen?!. Är lightprodukter bättre?! Ska jag ta bort ett mål för att gå ned i vikt? Slutar jag gå ned i vikt tillslut? osv... Här nedan följer fem olika myter, som faktiskt jag själv hört talas om. Men i ärlighetens namn inte trott på en sekund.



1. MYT !! Det finns en gräns för hur mycket du kan gå ned i vikt. Någon sådan gräns existerar inte. Om din viktminskning avstannar så beror det helt enkelt på att den energi du konsumerar motsvarar det antal kalorier du förbränner, vilket resulterar i att din ämnesomsättning sänks. Om du ligger kvar på samma vikt så ska du inte försökta åtgärda problemet genom att äta mindre, eftersom det är helt normalt att viktkurvan planar ut under vissa perioder. Du kan sätta fart på ämnesomsättningen igen genom att äta mer protein och variera din träning. Det viktigaste är att du har en realistiska målsättningar - ta reda på vad en person i din längd och med din kroppsbyggnad bör väga, och sikta på att gå ned så många kilo så att du hamnar i det spannet.

2. MYT !! Träningen är viktigare än kosten när du vill gå ner i vikt.  Det spelar ingen roll hur ofta dy sliter på gymmet eftersom det är kosten som är avgörande för hur mycket du minskar ditt midjemått. Träning är ett viktigt inslag i en hälsosam livsstil, men ny amerikans forskning indikerar att viktminskning till 80 % är beroende av kosten och till 20 % av motion. En hälsosam viktnedgång ligger på ett halvt till ett kilo i veckan, och det är betydligt lättare att uppnå detta mål om du skär ner på antalet onödiga kalorier än om du springer på löpbandet i en timme.

3. MYT !! Man går ner i vikt om man undviker mejeriprodukter. Mejeriprodukter får dig inte att gå upp i vikt - i vissa fall kan de till och med hjälpa dig att bli smalare! En ny amerikansk studie visar att kalciumet i mejeriprodukter kan bidra till ökad viktminskning. Testgruppen son åt mejeriprodukter gick ner mer i vikt än de som uteslöt dem helt eller åt bantningspreparat. Kalcium kan öka din ämnesomsättning och förhindra att kroppen lagrar fett. Mejeriprodukter sägs ofta vara feta, men i själva verket handlar det om att välja rätt sort - det funkar inte att frossa i glass. Håll dig istället till naturell yoghurt med låg fetthalt, mjölk och keso.

4. MYT !! Lightprodukter är bra för hälsan. Lightprodukter kan innehålla lika många kalorier som alternativen med högre fetthalt. Socker får ofta ersätta fettet för att de ska smaka bra, vilket innebär att du tillgodogör dig tomma kalorier istället för fettets ofta hälsosamma effekter. Goda enkelomättade och fleromättade fetter förser dig med energi, reparerar skadad vävnad och transporterar runt vitaminer i kroppen. Undvik kakor och desserter med låg fetthalt - de innehåller förmodligen för mycket kalorier i alla fall. Välj istället små portioner med livsmedel som innehåller nyttiga fetter som exempelvis avokado, chasewnötter, valnötter och mandlar.

5. MYT !! Man kan inte banta utan att räkna kalorier. Sluta räkna kalorier, utan välj istället mat som dämpar din hunger mest effektivt, sett till portionsstorleken. En tallrik gröt gör dig exempelvis mätt längre än en tallrik flingor, och innehåller dessutom massvis med mineraler, vitaminer, protein och kostfiber. Du bör alltså välja mat som håller dig mätt längre för att hålla dig smal. Grönsaker och frukt innehåller mycket näringsämnen, fibrer och vatten, och ger dig en mer långvarig mättnadskänsla utan att du får i dig onödiga kalorier.


Läs och begrunda. Var har ni för tankar kring detta??


(Hälsa och Fitness)


/ M A R I




Kommentarer
Postat av: Christine

Det här är verkligen inget mot dig kära vän. MEN, däremot mot Hälsa och Fitness. Nummer 2 i denna list.. Ajaj!



Det är mycket mer framgångsrikt generellt gällande beteendeförändringar, att lägga till något istället för att ta bort.



Så att skära ner på maten blir väldigt ofta ett problem för många, då de blir trötta, orkeslösa, sötsugna och hungriga, vilket resulterar i att de ganska snart ger upp och börjar äta som vanligt igen och därigenom allt som oftast återgår till ursprungsvikten (som också ofta medför känslor av att "inte kunna gå ner i vikt", och "jag misslyckades den här gången också, lika bra att jag lägger av att försöka", osv..)



Lägger man däremot TILL träning (som dessutom har över 150 (!!) positiva, bevisade effekter på både fysisk och mental hälsa), så förbränner man mer kalorier just under passet, men den förhöjda förbränningen pågår i flera timmar även efter passet (så det man äter efter används främst som bränsle för musklerna)! Det gör hur som helst att man inte behöver lägga så mycket fokus på att äta mindre. Sen brukar intresset för mat som är bra för kroppen brukar komma så småningom i och med att man börjar träna och ta hand om sin kropp, men det är en annan historia :)



Och sist men inte minst eftersträvar man förhoppningsvis en livsstilsförändring och inte ett "quickfix" med sin viktminskning och då är det svårt att skära ner på kalorierna, eftersom att kroppen då kommer att lagra all överflödig energi som kroppsfett så fort du går tillbaks till normalt energiintag. (Och man kan knappast ligga på lågenergiintag resten av livet, det ska vara kul att leva också!)



Det går inte att gå ner i vikt på något annat sätt än att göra av med mer energi än vad man stoppar i sig, helt rätt, men med en kombination (!!) av träning och bra kost kan man bibehålla de positiva effekterna hur länge som helst, utan att behöva svälta.. :D



Förlåt för mitt helt galet långa utlägg, men kände att jag var tvungen, haha! Det är inte alltid så mycket vetenskap bakom artiklar i träningstidningar, och jag vill liksom bara att folk ska förstå att man måste ta det med en liten (stoor..:) nypa salt.



Haha, puh. Hörs snart, hoppas du har haft en härlig dag! KRAM

Postat av: Blopparna - Alexandra

Grymt!

2012-04-25 @ 19:31:36
URL: http://bloppfashion.se
Postat av: Sabine-Välbefinnaren

Tränar inte värst mycket eller tänker på vikten så jag kan inte nämna några vikt punkter. Men gillar iallafall punkten om lightprodukter. I Like!!!

2012-04-26 @ 20:17:04
URL: http://valbefinnaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0