Smothie på snart dålig frukt !!

Kasta frukt och andra matvaror är vi fantastiskt duktiga på i detta land. Nästan så man får skämmas ibland !! Men jag har försökt skärpa mig och istället faktiskt ta till vara på det jag har här hemma, för varför slänga när det går att göra sådana här underbara saker:
 
Med en kompott av nästan för övermogna frukter (läs: kiwi, banan, apelsin och hallon ) plus en skvätt havremjölk fick jag till denna goda kvällsdrink.
 
Tar ni vara på allt där hemma? - Om JA, berätta gärna hur.!!
 
 
 
(bilden är gammal, men det är samma recept)
 
 
 
/ M A R I
 
 

Kommentarer
Postat av: Emelie

Ser gott ut!
Kika in smooties på min blogg! :)

Svar: =) Det ska jag göra.
Mari

2013-02-21 @ 09:39:26
URL: http://emeeng.blogg.se
Postat av: Rebecca

jag försöker men när saker är mögliga avstår jag helst:P

Svar: Ja, mögliga grejer avstår jag nog också, ibland...beror på vad det är dock :).
Mari

2013-02-21 @ 09:56:44
URL: http://rebeckhaam.blogg.se
Postat av: Sanna

Applåderar detta stort! Jag gillar inte att slänga mat alls. När det gäller frukt är det ofta goda att baka på när de börjar se lite hängiga ut, ofta fulla av smak. Banankaka eller äppelmuffins. Annars gillar jag att göra pajer med grönsaker. Det går ju så bra att slänga ner typ vad som helst men en äggstanning på toppen.

Svar: :) Jag har verkligen blivit bättre på det här. Slängde massvis förut, men såhär i efterhand, helt i onödan. Skäms nästan !!!! Åh, banankaka =) har du recept?
Mari

2013-02-21 @ 14:08:07
URL: http://engnuttasocker.blogg.se
Postat av: Josefin

smoothies är superbra, också att tärna och frysa in för framtida smoothieanvändning = super!

Bananbröd, äppelbröd (Eller muffins/pajer/bars/kakor) av alla olika sorter. Och fruktsallader. I oändlighet ;)

Svar: Åh, det var ett bra tips. Att frysa in :).
Mums :)
Mari

2013-02-21 @ 14:17:12
URL: http://www.aliceaugusta.se
Postat av: Crazylicious

Jag är faktiskt dålig på sådant, MEN jag brukar försöka frysa in det som går att frysa in när jag märker att det börjar bli gammalt. Kokosmjölk är en sådan sak som går perfekt att frysa in och oftast behöver man inte en hel burk till en middag, men det är bara till att save to later, om man säger så :)

Svar: :) Jag har blivit mkt bättre. Skäms nästan när jag vet att jag innan slängde massa saker. Men helt i onödan.... =)
Mari

2013-02-21 @ 15:09:39
URL: http://crazylicious.shapemeup.se
Postat av: Saras Träningsblogg

Det där är ju ett toppensätt att använda nästan för gammal frukt. Vi brukar alltid om vi har saker i kylen som är på väg att bli gammalt göra en tager-vad-man-haver omelett. :)

Svar: Ja, riktigt bra är det. Gör samma sak när det gäller mat, fixar ihop något ätbart och gott av det. Som exempelvis omelett =) Mums !!!
Mari

2013-02-21 @ 16:20:39
URL: http://monch.blogg.se
Postat av: Emmas träningsblogg

Vi köpte billig mango häromdagen och efter bara en dag i kylskåpet var den gammal. Kanske därför den var billig. Fick skära bort nästan hälften, men resten var det inget fel på. Vägrar slänga hela frukten om en del av den är ätbar! :) Vi har dock köpt äpplen i påse från Ica Basic. Kanske inte miljövänligaste alternativet, men 5 kr/kg känns ju ändå värt! Då kan något äpple vara dåligt och slängs, men annars försöker vi ta vara på allt :) Hatar att slänga mat och kan till och med få ångest över att behöva hälla ut gammal mjölk trots att det är klumpar i den, haha.

Svar: Oj, ja det var säkert därför den var billigt. Men jag gör detsamma nuför tiden, skär bort det som är gammalt eller mögligt. Resten kan man ju äta !!! Hehe ja, det där med ångest för att man slänger kan jag känna igen, känns liksom fel....så ta till vara på sakerna ska man göra = )
Mari

2013-02-21 @ 16:36:10
URL: http://emmanyymaan.blogg.se/
Postat av: Ninnie

Mums! Jag äter mogen frukt i fil och med keso också! Smarrigt värre!:)

Svar: =) Ja det är gott. Mums !!
Mari

2013-02-21 @ 17:57:46
URL: http://ninniesodergren.net
Postat av: Sofia

Gott. Bra gjort. För mig lyckas det alltid gå för långt och hinns inte räddas.

Svar: Så var det förut, men nu gör jag allt för att det inte ska ske =)
Mari

2013-02-21 @ 18:10:02
URL: http://borninmay.blogg.se
Postat av: Emma

Jag försöker verkligen att inte slänga mat, men vissa gånger hinner det ju gå för långt. Övermogen frukt eller ledsna grönsaker går ju som sagt bra att ha i smoothies eller baka på alternativt lägga i nån gryta/paj eller liknande :) Rester från måltider brukar ju också gå bra att göra något nytt på om man bara får använda fantasin litegrann :)

Svar: Nej, det är klart. Ibland hinner man inte rädda vissa saker, och så måste det ju också få vara. Men har man som jag en gång i tiden varit riktigt slösaktig så känns det så oerhört skönt att ta till vara på allt =)
Mari

2013-02-21 @ 18:58:45
URL: http://semmla.shapemeup.se
Postat av: Emmas träningsblogg

Jaa, jag blir lite "tänk på de stackars barnen i Afrika!" så fort jag tycker att något börjar kännas lite gammalt och så äter jag det ändå ;) gammal filmjölk kan man ju tex baka på osv :) Om jag har tagit för mycket mat och blir mätt ger jag bara min tallrik till sambon ;)

Svar: :) Haha det sistnämnda älskar jag =)
Mari

2013-02-21 @ 21:37:51
URL: http://emmanyymaan.blogg.se/
Postat av: Linn

Åh! En ny blogg att följa! Glad att jag hittade hit! :)

Men för att svara på din fråga så får jag göra det med skäms-kudden... Det händer alldeles för ofta att jag får rensa bland grönsaker och frukt. Även fast jag konsumerar väldigt mycket av det så blir det att jag köper nytt jämt för att jag är "rädd" att det ska ta slut. Istället ligger det frukt & grönt gömd bakom det nya. Men jag ska skärpa mig. Så himla dumt att kasta! Jag är så himla duktig på att köpa massa nytt när det gamla inte ens är slut. Det gäller nästan all mat =/

Svar: Gud så glad jag blir, du är mer än välkommen :).
Jag fick ta till mig den skämskudden förut också, köpte alltför mkt och fick därmed slänga alltför mkt också, eftersom jag/vi inte hann äta upp allt. Men idag handlar vi när det behövs, och i den mängd som är lagom. Men självklart blir frukt/grönt, eller annat dåligt, men då tar jag till alla konster för att få behålla det, frukt exempelvis kan man lätt frysa ned, för att sedan använda i bakning eller i smothies. Mat får man göra en pytt eller en omelett på, då frysa mat som legat i någon dag kanske inte är det bästa att frysa. Vill man så kan man =). Men ja, ibland är det himla svårt.....jag vet =). Ha en fin fredag nu. kram,
Mari

2013-02-22 @ 07:54:05
URL: http://halsogladje.blogg.se
Postat av: Annie

Jag försöker spara och ta vara på allt i den mån jag kan. Frukt som håller på att bli dåligt blir antingen smoothies eller så frys det ner i bitar. Grönsaker blir en snabbwok eller nerfyst det med :)

Svar: :) Toppen. Så himla bra !!! Fler borde bli mer duktig på det här.. Kraaam,
Mari

2013-02-22 @ 20:48:57
URL: http://liveitloveit.shapemeup.se
Postat av: Jennifer

Riktigt smart, och gott för den delen. :-)

Svar: Ja, så otroligt gott :)
Mari

2013-02-26 @ 15:49:18
URL: http://jenniferl.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0