Träning är den lärande hjärnan !!

Jag kom över en riktigt intressant text igår via en länk på Facebook. Vetskapen om att fysisk aktivitet är livsviktigt borde alla människor får ta del av, minst sagt dom som argumenterar emot. Ta er gärna tid och läs texten, kommentera gärna vad ni själva tycker också!?!
 
www.rf.se
 
 
"Träning och den lärande hjärnan

Det är väl känt att fysisk aktivitet minskar risken för att utveckla fysiska sjukdomar som exempelvis diabetes, övervikt eller hjärt- och kärlsjukdom. Nu finns det dessutom ett antal forskningsstudier som tyder på att fysisk träning även har en positiv effekt på vår kognitiva förmåga – minne, inlärning och intelligens.

I ett samarbete med GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm har Elin Lidman undersökt tonåringars fysiska kapacitet i relation till deras prestation i skolan. Mer om det och om hjärnans formbarhet och hur olika typer av träning kan påverka hjärnans struktur och funktion, livet ut – får du höra när hon föreläser på Forum Idrott hela livet i

-  Vår hjärna består av 100 miljarder neuroner och mellan dessa neuroner finns trillioner kopplingar. Detta är basen till våra tankar, känslor, sensationer och vårt beteende. Kognition är i princip allt som vår hjärna producerar. Det är på det sätt information som kommer in via våra sinnen hanteras och bearbetas. Exempel på kognitioner är minne, inlärningsförmåga och koncentration, säger Elin Lidman.

Man vet att olika delar av hjärnan är specialiserade på olika typer av kognitioner. Man vet även att hjärnans struktur är föränderlig och formbar, inte bara under de första åren utan livet ut.

-   Minne och inlärning bygger på hjärnans formbarhet. Därför påverkar miljön och vad vi gör hjärnans funktionalitet, fortsätter Elin Lidman.

Ett positivt samband Hos vuxna är det relativt väl belagt att fysisk aktivitet i form av konditionsträning gynnar hjärnans formbarhet i det avseende att det kan ge upphov till ökad volym i vissa strukturer kopplat till minne.

Fysisk aktivitet har också visats vara en skyddsfaktor mot åldersrelaterade sjukdomar som demens för personer i övre medelåldern. Hos barn och ungdomar har inte fullt lika många studier genomförts.

- Hos individer under utveckling skiljer sig förutsättningarna att ta till sig fysisk träning. Flertalet studier visar ändå att det finns ett positivt samband mellan fysisk aktivitet och kognition, säger Elin Lidman."

 

 

/ M A R I


Kommentarer
Postat av: Karin

Ja fast nu skrev jag ju fel dag, TOTALT dagvild. Korrat detta:)

Svar: hehe ingen fara =)
Mari

2012-09-26 @ 09:41:55
URL: http://endorfinkickar.blogg.se
Postat av: Adriana

Fin blogg! hoppas du vill kika in på min :)

2012-09-26 @ 10:20:34
URL: http://Adrianapapac.blogg.se
Postat av: ELIN

Allt bra?

2012-09-26 @ 15:31:21
URL: http://elinkristensson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0