Progressiv löpning !!

Ville bara dela med mig av denna intressanta text. Och jag håller med, för att utmana sig själv och faktiskt göra kroppen beredd på ett hårt och långt arbete så måste detta göras. Det ger resultat, jag vet !!!



- På denna löprunda ska du springa 5 kilometer (eller mer) i ett sträck, men du ska skruva upp tempot. Du ska börja försiktigt och ta i lite extra för varje kilometer. Har du en löparklocka kan du hålla koll på tempot under vägen och kan justera hastigheterna på rundan mycket exakt.

Det mest optimala är att du ökar farten med cirka 10 sekunder per kilometer varje gång du har sprungit en kilometer. Den första kilometern ska du springa så den känns lätt och avslappnad. Den sista kilometern ska helst avslutas i hårt tempo.

Ändamål
Denna runda startar lätt men slutar med att du pressar dig ganska mycket. Det ger en effektiv konditionsträning. Samtidigt är turen perfekt för att stärka dig mentalt för din halvmaraton. Du vänjer dig nämligen i tanken på att en löprunda hela tiden blir tuffare och tuffare. Du får dessutom en bra tempokänsla i kroppen, som kan göra det enklare för dig att hitta ditt rätta tempo på den viktiga dagen.


Om du har tillgång till en löparklocka så kan du ta detta som ett exempel:
1:a km i lugnt tempo - 5:37 min/km
2:a km i jämnt tempo - 5:27 min/km
3:e km i snabbt tempo - 5:17 min/km
4:e km i hårt tempo - 5:07 min/km
5:e km snabbast möjligt (nästan) - 4:55 min/km

Ha så kul :)




(google)

/ M A R I



Kommentarer
Postat av: Isacs Mamma

Ja de förstår jag verkligen <3

2012-03-08 @ 09:30:36
URL: http://isacsmamma.blogg.se/
Postat av: Marie

Du skriver så bra inlägg om löpning! Ser verkligen fram emot att börja löpträna igen när jag läser dina inlägg :)

2012-03-08 @ 10:27:02
URL: http://hemmahosmarie.blogg.se/
Postat av: Hanna-chan

Jo, jag kanske ska göra detta till sommaren, men då måste jag klara av att göra 5 km "vanligt" också, mitt rekord nu är 1,3 km... :3

2012-03-08 @ 11:22:34
URL: http://klockanhalvtre.blogg.se/
Postat av: Maria

Pust .. jag springer gärna, ofta & långt. MEN jag tycker det är SKIT-jobbigt att springa fort. Jag springer milen strax under timmen (56 min som bäst) så jättesakta är det inte MEN jag orkar inte fortare .. Försöker med intervallträning men tycker det är SÅ trist och jobbigt. Men det är väl som allt - man måste BESTÄMMA sig!! .. ;) Det sitter ju oftast i huvudet.

Ska ta tag i det när foten blivit bättre.

= )

2012-03-08 @ 20:41:59
URL: http://mariasfavoriter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0