Sockerfällor som du kan undvika !!

Jag lovar, att alla vi människor hamnar i sockerträsket ibland. Då alla världens problem löser sig med något sött. Eller har jag fel? MEN, det finns många olika sätt att undvika dem där fällorna. Här kommer några:


1. Du känner dig inte riktigt mätt.
Även om du just ätit mat känner du dig inte riktigt mätt, det känns som om något saknas. Socker tillfredsställer både hjärnan som vill ha något sött för att bli nöjd och smaksinnet på tungan.

Detta kan du göra:
Ät söt frukt (färsk eller torkad) och tillfredsställ smaklökarna på ett sundare sätt. Alternativet är att äta det du brukar, men att göra det långsammare. Tänk på att upplevelsen av något välsmakande gradvis försvinner för varje tugga för att till sist försvinna. Sluta äta när du är mätt.

2. Du blir hungrig på något sött.
Hjärnans krav på njutning är biologiskt styrd och sötsaker som till exempel choklad stimulerar hjärnans njutningscenter i bland annat orbitofrontala cortex.

Detta kan du göra:
Ät det du brukar, men ät långsammare och bli varse njutningen. Välj nyttigare sötsaker, till exempel mörk choklad. Eller välj något sött med en inbyggd bromskloss, till exempel hård lakrits. Ät bara när du är riktigt hungrig, då blir hjärnan också nöjd med vanlig mat. Rikta hjärnans njutningslystna uppmärksamhet mot sockerfri njutning, till exempel sex eller meditation.

3. Du känner dig stressad
Stress, dåligt humör eller kanske en längtan efter att bli tröstad kan öka suget efter något sött eftersom sötsaker ökar hjärnans innehåll av signalämnet serotonin, och det har en lugnande effekt.

Detta kan du göra:
Ät sundare och mer mättande kolhydratrik mat och undvik att äta protein samtidigt, det hämmar effekten av serotonin. Ät hellre för mycket nyttig mat än sådan med mycket socker, eller gör något helt annat som är sockerfritt, ta en promenad eller koppla av till musik. Ta också itu med det som stressar dig, på så sätt minskar ditt behov av socker och att äta för mycket.

4. Ditt blodsocker är i botten
Lågt blodsocker utlöser hungerkänslor och aptit på sötsaker, du motiveras att äta matvaror som snabbt normaliserar blodsockret.

Detta kan du göra:
Var uppmärksam på kroppens signaler och förebygg med hälsosam mat i god tid så undviker du hungerkänslor och suget efter något sött. Ha alltid något lämpligt i väskan som du kan äta, så blir det lättare att hantera situationen. Sätt samman dina måltider så att ditt blodsocker stiger långsamt och håller sig på en stabil nivå. Välj till exempel fibrer, protein och sunt fett. Fördela också maten över flera mindre måltider under dagen.

5. Du är tillsammans med andra
Många förknippar godis, kakor och choklad med mysiga stunder och glädje. Utan sötsaker är det svårt att ha det mysigt!

Detta kan du göra:
Välj något annat som är nyttigare, men som du och dina gäster bara uppfattar som en liten förändring. Var nyfiken och använd fantasin. Gör till exempel fruktspett eller ett grönsaksfat. Eller hitta på något helt annat, som att titta på en utställning eller ta en promenad. Ät det som serveras när du är gäst, om det inte är så att du inte tål eller inte tycker om det. Ät långsamt och njut av maten. Undvik onödiga förbud, det bara ökar suget.

6. Dina reserver är tomma efter träning
När kolhydratreserverna i levern och musklerna är tomma kan det utlösa ett sug efter socker. Din kropp behöver helt enkelt extra kolhydrater - inte fett - när du tränar mycket.

Detta kan du göra:
Tanka regelbundet med nyttiga, kolhydrathaltiga matvaror, som till exempel fullkorn, frukt, grönt och potatis. Undvik dieter med mycket lågt kolhydratinnehåll. Om du vill gå ner i vikt genom att äta färre kolhydrater kan du göra det i lagom doser genom att byta till matvaror som gör dig lika mätt.

7. Du känner dig sockerberoende
Att konsumera för mycket socker kan leda till en form av beroende då du känner att du inte kan vara utan den söta smaken och den lugnande effekten. Socker kan dock inte jämställas med narkotika eller alkohol, som kan ge fysiskt beroende. När det gäller socker är det mest fråga om psykiskt beroende, men hjärnans njutningscenter blir inte tillfredsställt när du får för mycket socker.

Detta kan du göra:
Ta fram en plan för hur du gradvis kan trappa ner sockerintaget. Fokusera på att reducera antalet gånger du intar söta matvaror och drycker. Frekvensen är viktigare än mängden när smaklökarna ska avvänjas. Ditt mål ska vara ett måttligt och balanserat förhållande till socker.









/ M A R I




Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej på dig! Jag heter Vendela och har precis startat en blogg , det skulle vara jätte kul om du kunde kolla in den och kanske ge tips :) KRAM http://vendelagranberg.spotlife.se

2012-01-30 @ 11:39:09
Postat av: Carro

Bra tips!



ja den är himla bra =)

2012-01-30 @ 11:59:03
URL: http://carolineannamarie.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej på dig! Jag heter Vendela och har precis startat en blogg , det skulle vara jätte kul om du kunde kolla in den och kanske ge tips :)Vi kan följa varandra på bloglovin om du vill? KRAM http://vendelagranberg.spotlife.se

2012-01-30 @ 15:35:54
Postat av: Eleonore- Kokboksutmaningen!

Jättebra tips, jag som annars är expert på att småäta hela tiden hihi ;)

Härligt att festen blev så lyckan, har du något kul att minnas nu när du är tillbaka i vardagen igen :)

2012-01-30 @ 16:29:33
URL: http://www.fika.med.nöjesgalaxen.se/
Postat av: susy

tackar :)

bra tips. jag är ett riktigt socker monster. har dock börjat äta mer regelbundet vilket har lett tikk att jag inte är så godis sugen:)

2012-01-30 @ 17:47:09
URL: http://susys.blogg.se/
Postat av: johanna

grymt fin blogg!

kul om du gick in på min och slänger in en kommentar. :)

2012-01-30 @ 18:15:32
URL: http://johies.blogg.se/
Postat av: susy

Ja det är lurigt det där med socker. Helt sockerfri blir jag nog inte hehe :P

2012-01-30 @ 18:37:25
URL: http://susys.blogg.se/
Postat av: Linn-lay

gillar detta inlägget starkt!

2012-01-30 @ 23:11:20
URL: http://linn-lay.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0