Bevara löpglädjen !!

Under första, andra och kanske tredje veckan känns allt väldigt enkelt och bra. Du liksom bara flyger fram under löprundan. Men efter sisådår fjärde veckan början löpningen bli enformig och kanske till och med väldigt, tråkig. Så här nedan följer 10 tips på hur du bevarar löpglädjen ♥


1. Var realistisk
Sänk ambitionsnivån något. Är du ovan att springa bör du glömma allt om att springa mataron efter några månaders träning. Tänk på att det kan ta flera månader att vänja kroppen vid att springa. Lyssna på kroppens signaler. Smärta är ett tecken på att något är fel, så ta en paus om du är skadad.

2. Planera i förväg
Lägg in löpning som en fast del i träningsprogrammet - så att du till exempel springer vissa dagar. Det ska helst leda till att du släpar dig ut att springa även de dagar då du kanske egentligen inte känner för det.

3. Tänk positivt
Försök att ignorera att du är lite öm i benen i början, det är i princip alla när de börjar springa. Tänk i stället på hur nyttig och bra löpningen är för ditt utseende och välbefinnande.

4. Bra skor
Valet av skor är oerhört viktigt eftersom en stor del av alla skador beror på dåliga skor. Många löpare springer snett på fötterna, därför är det väldigt viktigt att du köper skor som passar just dina fötter. Prova skorna tillsammans med en expedit som kan hjälpa dig. Om det finns möjlighet så bör du testspringa skorna i butiken.

5. Variera rundan
Ett av de största misstagen som många löpare gör är att de alltid springer samma runda. Resultatet är att de efter ett tag får tråkigt och tappar sugen. Därför bör du variera rundan, så att du alltid har en ny upplevelse att se fram emot.

6. Spring med andra
Det är lättare att hoppa över joggingrundan om man springer ensam - i synnerhet en kall och blåsig kväll, när din partner lockar med video och varma popcorn. Men har du bestämt med någon annan är du så illa tvungen att ge dig ut.

7. Kampen mot håll
Håll är något som drabbar många löpare och det beror i regel på att du har ätit för kort tid före träningen eller så andas du felaktigt. Det är viktigt att andas rytmiskt och att andas ut kraftigt.

8. Ät rätt
Du bör aldrig äta senare än två timmar före träningen.

9. Drick rikligt
Du kan förlora upp till två liter vätska i timmen när du springer. Lider kroppen brist på vätska sjunker prestationsförmågan. Av samma anledning är det viktigt att tanka ordentligt. Om du löptränar på motionsnivå och löper mindre än en och en halv timme, är det bäst att du håller dig till vatten. När det är varmt och du är ute på längre träningsturer kan det vara en bra idé att ta en energidryck som dels innehåller lite salter och dels förser musklerna med bränsle.

10. Hälsokontroll
Är du över 30 och det är många år sedan du tränade senast kan det vara en bra idé att börja med en hälsokoll hos läkaren, så att du undviker obehagliga överraskningar.

(info: iform)





/ M A R I



Kommentarer
Postat av: My

Hehe ajjemän! Snygging där :D

2012-01-09 @ 10:09:25
URL: http://fromdepptopepp.blogg.se/
Postat av: Karin

Grymma tips:)

2012-01-09 @ 10:31:58
URL: http://endorfinkickar.blogg.se/
Postat av: Eleonore

Otroligt bra tips där! Ska spara dem så jag kommer igång sen efter sommaren när mamma-kilona ska bort :P

Jag mår bara toppen tack! Hur är det med dig?

2012-01-09 @ 10:41:59
URL: http://www.fika.med.nöjesgalaxen.se/
Postat av: Anonym

Vad kul! Vad är det för lopp? Inte hört något om det

Är också sugen på att anmäla mig till massa.. Det här året ska jag försöka vara med på nåt coolt Kina-lopp också:D

2012-01-09 @ 11:00:54
URL: http://endorfinkickar.blogg.se/
Postat av: Carro

Jag SKA börja springa nu. Jag ska köra lite olika intervallpass på löpbandet, lite längre sträcka med lägre hastighet, kortare pass med mer tempo & lite annat bara för att komma in i själva grejen. När snön väl är borta och plusgraderna börjar komma, DÅ ska jag börja springa ute. LÄNGTAR!

2012-01-09 @ 13:17:58
URL: http://carrostraning.blogspot.com
Postat av: ANNE

Riktigt bra tips, tackar för det!!

2012-01-09 @ 14:00:29
URL: http://favs.se/mode
Postat av: Felicia

Toppen tips där, ska börja köra löpning igen till våren ;)) Det ser jag fram i mot, nu i vinter blir det konditionspass på friskis istället för löpning!

2012-01-09 @ 20:53:01
URL: http://storasysteralskarmode.blogg.se/
Postat av: Karin

Men tyckte det där med hälsokontrollen var lite konstigt... man är väl inte så gammal när man är över 30?! haha över 60 tycker jag låter bättre?!:)

2012-01-12 @ 10:23:59
URL: http://endorfinkickar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0