Styrka och kondition samtidigt?

Efter att jag själv frågat, likt många andra kanske, hur Karin www.endorfinkickar.blogg.se ser på frågan angående hur och om man ska konditionsträna och styrketräna samtidigt fick jag detta till svar:


"Tung styrketräning varvat med tuff löpning – ger det försämrat eller uteblivet resultat? Många av er undrar det så här kommer mina tankar och åsikter...

Styrketräning är krävande för kropp och muskler och för att man under setsen och repsen i sitt gympass ska kunna arbeta maximalt så bör man inte ha löptränat precis innan passet. När man koniditionstränar innan finns det risk för att man tömt glykogenförråden och resultatet av styrketräningen skulle därför kunna fösämras. Det bästa är alltså att lägga löpningen efter styrketräningen, om man nu absolut måste göra det under "samma pass. Ja, i alla fall rent teoretiskt, men jag tycker att det är individuellt och personligen föredrar jag att börja med konditionsdelen. Efter ett styrkepass är jag väldigt tungt, trött och skakig i kroppen och skulle inte orka springa något pass av kvalitet. Kanske bara småjogga mig av slaggprodukter för att förminska träningsvärk, för det brukar jag nämligen göra sisådär tio minuter efter varje styrkepass. Så om jag ska köra kondition och styrka samma pass kör jag alltid konditionen innan, men om jag kör ett tufft löppass, till exempel långdistans eller intervaller, så kör jag bara någon enstaka styrkeövning efter. Annars är jag för trött i kroppen. Antar att det är kroppens egna sätt att säga till att "nu skulle inte styrketräningen ge någor resultat".

Vad som jag personligen tycker är viktigast är att lägga löpträningen och styrketräningen på helt olika dagar. På så sätt orkar både jag och kroppen ta i maximalt.

Men en del styrketränare avstår dock så gott som helt från att köra tuffa konditionsträning eller till exempel distanspass för att det skulle kunna ha en hämmande effekt på styrketräningen och muskeluppbyggnaden. Hurudvida det stämmer beror självklart på vilken intensitet och nivå man tränar på, samt vad man har för mål. Men jag tror att det säger sig lite självt. Gör du av med väldigt mycket energi på att löpträna så går mindre energi till styrketräningen och muskeluppbyggnaden, som faktiskt håller på långt efter styrkepassets slut. När du tränar på lite högre nivå, alltså kör tung styrka eller kör intervaller så bryts kroppen ned och sedan håller uppbyggnadsprocessen på i hela två dygn efteråt. Kroppen ökar då förbränningen och musklerna repareras för att bli starkare. Om man under denna period skulle springa 1,5 mål så säger det nog sig självt att musklerna kanske inte får den energi som de behöver för optimalt resultat.







Men en vältränad kropp ska väl klara det mesta? Jag tycker att det är sunt att varva styrketräning och konditionsträning så länge man orkar. Jag förespråkar som sagt blandad träning. Långa lågintensiva pass blandat med intervaller och explosiv styrka blandat med statis styrka. En stark och tränad kropp ska klara av det mesta!

Ibland kan dock styrketräning bidra till tunga och stela muskler och löpsteget kanske inte blir optimalt, inte sådär fjäderlätt eller kraftfullt. Därför kan det vara klokt att ha uppbyggnadsperioder då man fokuserar mer på styrkan och kanske kör lite lugnare konditionsträning, för att sedan, när man har starka muskler och senor, kunna trycka ifrån som bara den och springa snabbt som aldrig förr! Det tror jag ger bästa möjliga resultat både för kondition och styrka/muskler. Fokusera på en sak i taget, blanda gärna träningen, men vet vad du tränar för!

Allt beror som sagt på vad du har för mål med din träning och hur tuffa pass du egentligen kör. Om du försöker uppnå en grundstark kropp som orkar är det bäst att träna all round, men om du vill ställa upp i en fitnesstävling eller springa marathon på en väldigt bra tid, kanske du bör börja se över dina träningsvanor lite mer.

Styrka och kondition är det viktigaste delarna i vår träning, men hur du får de att gå ihop och svara mot varandra är något individuellt och din personliga balans som bara du vet hur den fungerar allra bäst!"





Så himla mycket handlar om sunt förnuft, och hur man verkligen lyssnar på sin kropp. Men jag och Karin har tydligen samma tankar och funderingar kring detta. Så ja, jag gillar hennes svar. Tack !!!

Jag tänker göra precis som Karin, fråga efter era åsikter. Hur tränar/tänker du kring detta?

Text och bilder är lånade av www.endorfinkickar.blogg.se 



/ M A R I




Kommentarer
Postat av: Isacs Mamma

usch då! hoppas verkligen den ger sig snart! jo menmed mig är de fint men jag tror att jag börjar få förkylning här :-/

2012-02-21 @ 09:22:55
URL: http://isacsmamma.blogg.se/
Postat av: Karin

Vad roligt:)

2012-02-21 @ 11:49:47
URL: http://endorfinkickar.blogg.se/
Postat av: Lina

Tack verkligen, dricker massor med té!



Jättebra text förresten!

2012-02-21 @ 11:54:19
URL: http://thelizy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0