Hur snabbt försvinner formen ?

Här kommer en intressant fråga från en läsare, i tidningen från Friskis & Svettis.


Hur snabbt försvinner formen? -> Om jag gör ett träningsuppehåll på några dagar känns det som om jag aldrig tränat. Hur är det egentligen - hur snabbt klingar formen av?? (läsaren är en löpare, som springer 20-30 kilometer i veckan)

En från friskispressen svarar -> För att behålla en hög nivå måste träningen också vara på en hög nivå. All träning går ut på en balans mellan arbete och vila, det vill säga träning och återhämtning. Ju högre nivå man tränar på, desto viktigare blir detta. Det är under vilan som man blir starkare, så ofta kan man känna att formen är "på topp" efter lite längre vila. Denna viloperiod får dock inte bli för lång, både kondition och styrka är färskvara. För den som börjar träna är två-tre gånger i veckan ett bra riktmärke, men den som är van att träna kan i princip träna varje dag om man varierar träningsinnehållet. Oavsett nivå kan man se att efter cirka en veckas vila början man tappa både styrka och kondition. 

Information från Friskis & Svettis



Skriver ni upp när ni ska/har tränat?!

/ M A R I


Kommentarer
Postat av: Sofia

Jätteintressant det där svaret. Jag tycker man känner det. Att man faktiskt "kommer i form" om man vilat en dag eller två. :)



Jag skriver alltid upp när jag ska träna, måste planera för att få ihop träningen och resten av livet. Sen har jag börjat skriva upp hur jag tränat på bloggen, känns som en bra grej. När jag är osugen och tänker hoppa över nåt pass, tänker jag på att "då har jag ju bara två dagar att skriva om på bloggen" och då tycker jag det känns lite töntigt och tar mig iväg ändå. :)

2011-04-13 @ 21:39:13
URL: http://borninmay.blogg.se/
Postat av: L I F T U P - Sara

Vad tränar du? =)

2011-04-13 @ 21:45:22
URL: http://liftup.blogg.se/
Postat av: Rania

tack!

2011-04-13 @ 21:46:45
URL: http://raniaphoto.blogg.se/
Postat av: lovisa

sv, ja verkligen! :)

2011-04-13 @ 21:53:06
URL: http://lovisaloves.blogg.se/
Postat av: ellen

Nej, men jag skriver upp när jag ska till sjukgymnasten. Får inte träna. När jag var yngre tränade och tävlade jag på en ganska hög nivå och då var ju träningsdagboken en ganska viktig grej!

2011-04-14 @ 19:19:16
URL: http://ellencsordas.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0