Sprit !!

I veckan har huvudämnet i Sundsvall Tidning varit, Alkohol !!!! Och enligt mig har det varit riktigt intressant läsning, nog för att mycket har varit väldigt deprimerande men samtidigt väldigt VIKTIGT att få mer vetskap om. (det kanske bara är jag som är sjukt intresserad av sådant här).  Jag har tänkt skriva ett inlägg om detta, men jag vet med all säkerhet att många av er som läser redan har vetskap om detta, men jag vill få upp ögonen på folk. För detta sjukt viktigt !!!!

Detta dricker du i genomsnitt varje år;
- 1 st 75 cl flaska sprit (40%)
- 133 st 50 cl brukar starköl (5,2%)
- 28 st 75 cl flaskor vin (12%)

Bara detta är väldigt mycket alkohol, fast det är utträknat på ett år. Men glöm inte, vart fjärde glas du dricker kommer från utlandet. Och detta medför att listan görs "större". (listan ovan är från systembolagens undersökningar.)

- Vårt supande når nya höjder, på 10 år har en ökning skett med 36 %.

10 skäl att dricka mindre
[ ] Bättre sömn
[ ] Ökad koncentrationsförmåga
[ ] Minskad risk för övervikt
[ ] Bättre sexliv
[ ] Bättre föräldraskap
[ ] Mindre utgifter
[ ] Minskad risk för högt blodtryck och leverskador
[ ] Färre bråk med partnern
[ ] Bättre kontroll över MITT liv
[ ] Bättre fysisk form

Små punkter som många människor tycker är en självklarhet i vårt vardagliga liv, men som många tyvärr fallit offer för. Och detta på grund utav en för stor alkoholkonsumtion. Och om vi då koncentrerar oss på punkt 5, "bättre föräldraskap".  Hur många barn/ungdomar är det inte som drabbas varje år?! Inte för en för stor alkoholkonsumtion, utan kanske av en förälder som dricker sig full varje dag. En grym siffra om man kollar här nedan...

385 000 barn i sverige uppskattas ha någon förälder som har en riskabel alkoholkonsumtion.  Och om jag ska dra denna fråga lite längre, Hur påverkas barnen egentligen?!  Barnen/ungdomarna får en ökad risk för egna alkoholproblem eller löper en större risk för andra hälsoproblem. - Helt klart är barn känsliga för vuxnas drickande och minnena etsar sig fast långt upp i vuxen ålder. Ska detta egentligen få hända ?! När jag själv läser detta blir jag illa berörd, och det är mest för den grymma siffran på antal barn som drabbas i sverige. Jag önskar att jag och många andra kunde göra något åt saken. Men alkohol kommer med all säkerhet alltid förbli ett problem.

Här nedan följer några citat som en femteklassare skrivit (i sundsvalls tidning), angående hur dem reagerar på vuxnas drickande. (jag har valt ut några enstaka citat, så observera att detta inte är alla.)

- "De låter oss göra saker som vi inte får göra annars."
- "De spyr om dem dricker för mycket, och somnar eller så blir dem snurriga. Men snälla !! Drick inte för mycket."
- "Jag blir rädd om någon vuxen har druckit för mycket. Jag är rädd för att bli slagen eller att de slår sönder fina saker hemma."
- "Ibland tänker jag på andra barn i världen som har dumma föräldrar som dricker för mycket att det slår sina barn och det är allvarligt. Jag tycker alla vuxna ska lära sig att inte dricka alkohol. Tänk vad många olyckor det händer med oskyldiga barn som drabbas av olyckor när föräldrarna blivit fulla, så snälla sluta drick. Det står liv på spel här. Jag blir ledsen när vuxna dricker. Snälla sluta !!!!"

Helt klart något värt att tänka på !!!

Det är så mycket mer jag skulle vilja få med i detta inlägg, men jag är rädd att jag skulle få fortsätta att skriva hela dagen. Men med detta inlägg vill jag som sagt få upp ögonen på er,  och försöka få er att inse hur många som egentligen drabbas utav alkolism varje år. Och speciellt barn och ungdomar. Jag blir nästan tårögd när jag tänker på antalet barn som far illa, men vad kan jag som ensam individ göra. INGENTING !!!!  Något som också skrämmer mig när jag läst en artikel om en tjej som växte upp med en alkoliserad far, är att INGEN gjorde någonting. Varken skolan eller socialtjänsten!! Detta är för mig obegripligt, men jag börjar förstå varför siffran (385 000) är så grym.

Jag ska absolut inte sticka under stolen med att jag också dricker alkohol (dock i måttliga mängder), och det gör säkert många utav er också. Men det är inte det jag vill få fram, min mening är att försöka få er att förstå hur viktigt det är att sätta gränser och ta ett föräldraskap på allvar. Innan det är försent !!!!!!!!!!

Detta inlägg är mest skrivet med egna ord, men också med hjälp utav Sundsvalls Tidning.
Om ni undrar över något, så fråga eller kommentera gärna !?!

Hur ser ni på detta ?!






Kommentarer
Postat av: elin

Jag håller på att dra ner snittet nu;)hehe

2009-02-11 @ 13:22:39
Postat av: Mari

He he, Bra där vännen :)

2009-02-11 @ 13:42:20
URL: http://marriie.blogg.se/
Postat av: cicci

grymt bra att du tar upp detta. ska leta upp ett gammalt inlägg jag skrev i min gamla blogg om Don't Drink and Drive. Man börjar typ gråta när man går in på deras sida.

Puss på dej.

2009-02-11 @ 17:39:42
URL: http://lookatmy.blogg.se/
Postat av: cicci

grymt bra att du tar upp detta. det får mig att nu gå tillbaka till min gamla blogg och leta upp ett inlägg jag skrev om Don't Drink and Drive. jag började gråta när jag gick in på deras sida :'(



Puss på dig

2009-02-11 @ 17:41:14
URL: http://lookatmy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0